Socialistische Partij Alkmaar

Tijdens gemeenteraad stelde SP een tegenkandidaat voor wethouderschap

26-04-2008 * Tijdens de raadsvergadering op 24 april 2008 is Mirjam Hamberg door fractievoorzitter Matt Delahaij als tegenkandidaat voor het wethouderschap naar voren geschoven.

De VVD is voor de tweede maal in deze collegeperiode gestruikeld. Tegen de verwachting in is niet de SP in het college opgenomen, maar werd dit D' 66. We vragen de Alkmaarse fractievoorzitter wat hij hiervan vindt.

Matt Delahaij: De SP is tijdens de verkiezingen van 2006 verdubbeld en als de grote winnaar van de Alkmaarse gemeenteraadsverkiezingen geëindigd. Ruim 14% van de Alkmaarders heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de SP. Een op de zeven Alkmaarders wil de SP in het college. De aanhang voor de SP is tijdens hieropvolgende verkiezingen in Alkmaar (Tweede kamer en Provinciale Staten) alleen maar toegenomen. Alleen al om de wens van die kiezers te respecteren, kan de SP zich niet geruisloos op een zijspoor laten parkeren.

Is Alsemgeest een slechte kandidaat?

Die vraag speelt hier helemaal niet. Voor elke nieuwe wethouder geldt dat je moet afwachten of hij of zij het waar kan maken. Met alle respect voor de ex-fractievoorzitter van D66, maar het is wel een vreemd signaal om een partij in het college te halen, die bij de gemeenteraadsverkiezingen een derde van haar aanhang is kwijtgeraakt en dankzij het systeem van restzetels met de hakken over de sloot met een zetel in de raad is gebleven. De vraag die hier speelt is welke politieke koers gaat het college varen.

Wat bedoel je hiermee?

De fractie van de VVD heeft dit nog het duidelijkst onder woorden gebracht. De redenering is als volgt: Door te bouwen voor de hogere inkomens en mensen die na sloop hun goedkopere woningen kwijtraken in de regio (Heerhugowaard en Langedijk) te herhuisvesten, lopen we minder risico's om uitkeringen te moeten betalen en komen er hogere gemeentebelastingen. Daarnaast leeft de Alkmaarse VVD in de veronderstelling dat mensen met hogere inkomens zich meer zullen inzetten voor de toekomst van Alkmaar. Deze VVD ideologie is ook de basis voor het volkshuisvestingsbeleid van dit college. Het is nog maar zeer de vraag of D'66 zal breken met dit beleid.

In de krant stond dat de SP het collegeprogramma kon onderschrijven.

Klopt. Er staat in dat bij nieuwbouw 30% woningen in de goedkoopste categorie een absolute ondergrens is. Dit college heeft dit niet waar gemaakt. 30% als ondergrens kan betekenen dat je 31% betaalbaar bouwt, maar dat dit getal ook op 50% of 70% kan uitkomen.

Zou Mirjam Hamberg wel geaccepteerd worden?

We hebben Mirjam Hamberg kandidaat gesteld. Van de 36 uitgebrachte stemmen waren er 3 ongeldig, 21 voor Alsemgeest en 12 voor Hamberg. De collegepartijen hebben samen 19 zetels. Die steunen allemaal Alsemgeest. Deze partijen hebben zichzelf verplicht Alsemgeest te steunen. 12 stemmen voor Hamberg zegt heel erg veel over de kwaliteiten van Mirjam Hamberg. De raadsleden van vrijwel de gezamenlijke oppositie die haar hebben leren kennen, hebben dit vertrouwen in haar uitgesproken.

Moeten we uit dit verhaal opmaken dat de VVD nooit in een college met de SP kan zitten?

Op de partijraad van de SP in april was de VVD-er Pieter Winsemius te gast als spreker. Hij gaf aan dat de sociale samenhang van wijken gesloopt wordt als je de woningen sloopt. Hij stelde dat je als overheid niet van bovenaf moet willen sturen, maar dat mensen weer eigenaar moeten worden van hun sociale omgeving. Buurtvaders zoals in Slotervaart en Overdie maken dat buurtbewoners de buurt weer veiliger gaan vinden. De straat is weer van de buurt en niet van hangjongeren, onduidelijke figuren of andere mensen waar buurtbewoners zich niet prettig bij voelen. Leefbare buurten krijg je niet door sloop en stagnering van het woningbouwprogramma, maar in investeren in de buurtbewoners en vooral, vertrouwen hebben in de buurtbewoners. Hij gaf aan dat voor de herstructurering zelden dure auto's in dit soort buurten werden aangetroffen. Het resultaat van herstructurering is dat er meer ruimte ontstaat voor dure auto's. Meer levert volgens Winsemius de herstructurering van buurten niet op.

Als dat het geluid gaat worden van de hele VVD, of in ieder geval de VVD in Alkmaar, dan hebben wij daar geen problemen mee. De SP kiest voor gezond verstand politiek. Iedere partij die bereid is te stoppen met dogma's en bangmakerij, maar gewoon het gezonde verstand begint te gebruiken, is voor de SP bespreekbaar