Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 28 april 2007

Aangepaste winkelopening tijdens Koninginnedag en Hemelvaartsdag

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) adviseert consumenten deze week in de winkel en op internet de openingstijden van winkels goed te checken. Vanwege Koninginnedag en Hemelvaart hebben veel winkels aangepaste openingstijden.

Vooral tijdens Koninginnedag kennen de winkels in Nederland zeer gevarieerde openingstijden. Minder klandizie door evenementen en hoge cao-toeslagen 'dwingen' de winkel in sommige winkelstraten te sluiten.

Koninginnedag

Koninginnedag is volgens de Winkeltijdenwet geen feestdag, maar veel winkels moeten volgens de cao wel 100% tot 300% toeslag op de lonen van werkend winkelpersoneel betalen. Om verlies te voorkomen, sluiten veel winkels of zijn ze slechts tot 13.00 uur geopend. Bouwmarkten, tuincentra, supermarkten en warenhuizen zijn vaak wel de hele dag open, maar sluiten hun deuren veelal om 17.00 of 18.00 uur.

Het aantal consumenten dat op Koninginnedag wil funshoppen groeit. De RND wil daarom af van de hoge toeslagen voor het werken op Koninginnedag. Het moet mogelijk worden om, als evenementen het toestaan, de winkel normaal te openen.

Hemelvaart

Hemelvaart valt dit jaar een dag na Koninginnedag op donderdag 1 mei. Op Hemelvaartsdag mogen winkels in Nederland alleen met een ontheffing open zijn. De openingsmogelijkheden verschilt per gemeente, omdat Hemelvaart wordt gezien als een zondag.

Bevrijdingsdag

Ook op maandag 5 mei kiezen sommige winkels voor aangepaste openingstijden. Bevrijdingsdag is in de Winkeltijdenwet geen officiële feestdag. Daarom mogen winkels ervoor kiezen om net als een normale werkdag geopend te zijn. In gemeenten waar evenementen plaatsvinden, kunnen de winkeliers ervoor kiezen om niet of maar een gedeelte van de dag open te zijn.

----------
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.