FNV Bondgenoten

Vakbonden sluiten een beginselakkoord met Sandd en Selektmail

Sectorale cao moet bodem leggen in arbeidsvoorwaarden postmarkt Postbezorgers gaan in de komende jaren werken op basis van een arbeidsovereenkomst. Vanmiddag hebben de vakbonden (FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, CNV Publieke Zaak en BVPP) en de postbedrijven (Sandd en Selektmail) afspraken gemaakt om op termijn een einde te maken aan de zogenaamde overeenkomsten van opdracht (OVO).

Hierdoor zullen ook deze medewerkers normale rechtsbescherming genieten zoals loondoorbetaling bij ziekte, doorbetaalde vakantie en andere normale werknemersverzekeringen.

Voor de vakbonden FNV, BVPPen CNV is het verdwijnen van de overeenkomst van opdracht in deze markt van groot belang. In de postmarkt ontstaan hiermee op termijn volwaardige banen. Tijdens de overgangsperiode zullen er nog OVO's van kracht zijn. Hiervoor zullen nadere afspraken over de arbeidvoorwaarden gemaakt worden.

Volgens Jan de Jong, bestuurder bij FNV Bondgenoten, betekent dit een grote stap voorwaarts voor de werknemers van deze bedrijven. "Er is een prille vertrouwensbasis gelegd tussen partijen", aldus De Jong. "We moeten echter niet te vroeg juichen omdat dit beginselakkoord geen keiharde afspraken bevat en dus niet waterdicht is. Dit is dan ook de reden dat we nadrukkelijk een beroep doen op de politiek om toezicht te houden op de uitvoering van de afspraken en mogelijk in te grijpen op basis van de wet."

Werkgevers en bonden beginnen in mei met het uitwerken van de gemaakte afspraken.

---