Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


24-04-2008
Verpakkingenbelasting bij indirecte export

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft nog geen definitief groen licht gegeven voor de teruggave regeling voor verpakkingenbelasting bij indirecte export.

Wat betreft de huidige invoering is een politieke package deal met Staatssecretaris De Jager op korte termijn te verwachten. Voor leden van Frugi Venta is van belang, dat de oplossing voor indirecte export met teruggave van ingekochte Vpak in de laatste exportschakel waarschijnlijk wordt toegestaan met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2008 (onze inzet was 1 januari 2008, de Staatssecretaris wilde 1 juli 2008 aanhouden). Iedereen moet wel vanaf 1 januari 2008 Vpak betalen.

Het tarief voor biologisch afbreekbare verpakkingen wordt met ingang van 1 januari 2008 verder verlaagd naar het huidige tarief voor papier en karton. Dit betekent een reductie met 2/3 van het bio-kunststoftarief.

Franchiseachtige samenwerkingsvormen worden uit de wet geschrapt. Het Ministerie van Financiën verwacht een akkoord met het bedrijfsleven te bereiken over de Vpak over meermalige pallets en kratten, maar het is niet precies bekend hoe dat eruit gaat zien. Het onderscheid primaire verpakkingen t.o.v. secundair/tertiair verandert niet.

Alle brancheorganisaties zijn door VNO-NCW uitgenodigd hun wensen/ideeën m.b.t. de Vpak in te sturen (wetsaanpassingen vanaf 2009). Alle voorstellen worden, uitgaande van een gegeven totale belastingopbrengst, getoetst aan een aantal vooraf bepaalde criteria, zoals administratieve lastenverlichting, handhaafbaarheid, koppeling met milieudruk, Europese wetgeving, doorberekening naar de consument, situatie in andere lidstaten etc. Iedereen zal een poging doen om een schatting te maken van de huidige administratieve lastenverzwaring in verhouding tot de belastingopbrengst in zijn sector.

Meer informatie over de verpakkingenbelating kunt u vinden op de speciale website van de Belastingdienst:
www.belastingsdienst.nl/verpakkingenbelasting