Gemeente Teylingen

draagconstructie brug Koudenhoorn

Vervanging brugdek en maatregelen draagconstructie brug Koudenhoorn

28 april 2008

PERSBERICHT 23 april 2008 - Voor 2008 staat de vervanging van het brugdek van de brug Koudenhoorn over de Warmonder Leede op het programma.\r\nIn het verleden hebben enkele incidenten op het eiland Koudenhoorn plaatsgevonden. Reden om te onderzoeken of de brug geschikt is (gemaakt kan worden) voor incidenteel gebruik door een ambulance. Deze vraag is voorgelegd aan een bouwtechnisch adviesbureau die één en ander heeft doorgerekend. Hieruit is gebleken dat de brug sterk genoeg is om incidenteel gebruikt te worden door een ambulance.

Er kwam echter een ander punt aan het licht waar 30 jaar geleden, bij de aanleg, geen rekening mee is gehouden.

Uit de gemaakte sterkteberekeningen blijkt dat de brug een te lage "eigen frequentie" heeft, wat problemen op kan leveren bij gebruik door groepen deinende voetgangers of groepen hardlopers, bijvoorbeeld bij opname in een hardloopparcours.

Bij een dergelijk gebruik kan de brug in trilling komen met in het uiterste geval mogelijk bezwijken (denk hierbij bij passage van bruggen aan het commando "uit de pas lopen" voor marcherende militairen).

Het adviesbureau geeft wel aan dat het meenemen van dit aspect 30 jaar geleden, bij de aanleg, niet verplicht was bij de berekening van bruggen en omdat de brug er al 30 jaar zonder problemen ligt het waarschijnlijk meevalt. Het college is van mening dat we, nu we dit weten, hier toch maatregelen tegen genomen moeten worden.

Het adviesbureau is gevraagd technische oplossingen aan te dragen en is op dit moment bezig deze oplossingen door te rekenen. Vooruitlopend op de aanpassingen worden wel tijdelijke maatregelen genomen. Zo wordt aan de organisatoren van het Leede concert gevraagd het concert naar een andere locatie te verplaatsen.