AutoRai

Team Repsol Mitsubishi Ralliart 2e en 4e in de Central Europe Rally

(4/28/2008)
De Central Europe Rally, waarmee de nieuwe Dakar Series op 20 april van start ging is een serieus zware rallly gebleken. Er werd bovendien enorm hard ge(st)reden, door teams die meer aan elkaar gewaagd leken dan ooit. Peterhansel leidde het zeer competitieve deelnemersveld meestentijds, maar moest meervoudig rallywereldkampioen Carlos Sainz uiteindelijk net voor zich dulden.

Het debuutoptreden van de door een biodieselgestookte drieliter V6 DI-D turbodieselmotor (260 pk/650 Nm) aangedreven Mitsubishi Pajero Evolution MPR14 was door pure overmacht van korte duur. De voet van testrijder Hiroshi Masuokaâs navigator werd verbrijzeld onder de banden van een voorbijrijdende concurrent tijdens het wisselen van een wiel. De equipe moest na dit bizarre ongeval uiteraard opgeven.

Opgeven deden Luc Alphand en Stephane Peterhansel zeker niet, ondanks het feit dat de concurrerende prototypes in het voordeel bleken op het snelle Hongaarse terrein. In de moeilijke omstandigheden (mist, regen) die zich in de eerste fase van de rally in Roemenie voordeden hadden beide Mitsubishi-equipes geleid.

Zowel Peterhansel als Alphand bleek niet van zins respectievelijk een overwinning en een zeker lijkende podiumplaats zomaar weg te geven. Er werd een tijdje stuivertje gewisseld tussen de Mitsubishi-rijders en de twee equipes in de VW Touareg, maar beide Dakar-winnaars zetten de laatste dag van de rally alles op alles om het gat met de VWâs weer dicht te rijden. Dat lukte net niet, maar de verschillen waren na zoân lange rally werkelijk minimaal. âEr werd van het begin af aan erg hard gereden. Ik ben zelden zo hard gegaan in een Cross Country rally. En ik heb werkelijk alle mogelijke risicoâs genomen om Sainz nog in te halen, maar het heeft niet zo mogen zijnâ, aldus Peterhansel, die net als teamdirecteur Dominique Serieys zeer tevreden was over het niveau van zowel het evenement als de concurrentie.

Mooie 11e plaats voor Autotrack.nl Team van Deijne De Mitsubishi L200 Evo III van Tonnie van Deijne en navigator Wouter Rosegaar is de hele rally niet buiten de top-20 geweest en kon uiteindelijk net geen top-10 klassering bereiken. In een veld van zoân 90 deelnemers is de elfde positie echter een uitstekend resultaat te noemen.