Woonbond


28-04-2008

20 miljoen voor bewonersinitiatieven in de wijkaanpak nu structureel

Minister Vogelaar van WWI trekt ook in de komende vier jaar 20 miljoen euro per jaar uit voor de financiering van bewonersinitiatieven in de wijkaanpak. Eerder stelde zij dit bedrag beschikbaar voor 2008. Daarvan gaat 10 miljoen naar de veertig krachtwijken van Vogelaar en 10 miljoen naar de overige wijken. De Woonbond heeft steeds bepleit om dit bewonersbudget structureel te maken en is dan ook tevreden dat dit nu in elk geval tot en met 2012 geregeld is.

Hoe en waar dit geld wordt ingezet is nog niet helemaal uitgewerkt. De Woonbond en het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) zijn daarover nog met het ministerie van WWI in gesprek. De Tweede Kamer drong er vorige week bij de minister op aan om bij de uitwerking rekening te houden met de voorstellen en ideeën van de Woonbond en het LSA.

De Woonbond en het LSA vinden dat bewoners bij de besteding van dit geld echt zelf aan de knoppen moeten zitten en niet bijvoorbeeld de gemeente of de woningcorporatie. Daarom pleit de Woonbond ervoor om een deel van de twintig miljoen te storten in een fonds voor de ondersteuning van bewoners bij het maken en uitvoeren van wijkplannen. Als de plannen de komende jaren worden uitgevoerd, ontstaat immers grote behoefte aan onafhankelijk advies. Het gaat dan bijvoorbeeld om een second opinion voor de sloop van woningen of een onderzoek naar de kansen van renovatie. Daarnaast hebben LSA en Woonbond gepleit voor een vouchersysteem, waarmee bewoners zonder al te veel rompslomp hun eigen plannen voor bepaalde voorzieningen in de buurt kunnen realiseren.