Algemene Inspectiedienst (AID)

Kalverbedrijven geblokkeerd na vondst groeibevorderaar

28-04-2008

Afgelopen vrijdag heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij zes mestkalverbedrijven op de Veluwe de aan- en afvoer geblokkeerd. Deze zogenoemde onder toezichtplaatsing vindt plaats nadat bij drie kalveren een groeibevorderaar is aangetroffen. Op de bedrijven staan in totaal 4074 vleeskalveren die eigendom zijn van één veehouder.

In opdracht van het Functioneel Parket heeft de AID op vrijdag doorzoekingen verricht bij twee bedrijven. Hierbij is administratie in beslag genomen. Tijdens de doorzoekingen is de veehouder aangehouden. Inmiddels is deze weer in vrijheid gesteld. Op alle zes kalverbedrijven heeft de AID vrijdag en zaterdag een groot deel van de kalveren bemonsterd.

De verboden groeibevorderaar werd aangetroffen bij een routinecontrole op een van de zes bedrijven door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV). Het betreft het verboden Delta-1 -Testosteron, die nog nooit eerder is aangetroffen als verboden groeibevorderaar voor dieren. Van de betreffende bedrijven zijn de afgelopen periode geen dieren geslacht.

Uit voorzorg blijven alle bedrijfslocaties geblokkeerd totdat de bemonstering uitwijst of meer kalveren de verboden stof bevatten. Het onderzoek zal nog enige tijd duren.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.