Stichting Natuur en Milieu

Schijnbescherming tegen gezondheidsschade langs snelwegen ook aangetoond door Gezondheidsraad

28-04-08 - Natuur en Milieu vraagt de regering daarom om een regeling die echte bescherming biedt voor kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen. Daarvoor is een echt bouwverbod nodig voor locaties die weliswaar onder de wettelijke norm blijven, maar niet schoon genoeg zijn om grote gezondheidsschade te voorkomen.

In haar advies (van 24 april 2008) wijst de Gezondheidsraad er op dat niet alleen langs snelwegen, maar ook langs drukke stedelijke wegen mensen beschermd moeten worden. Ook constateert de raad dat de wettelijke norm voor fijn stof geen goede bescherming biedt. Deze analyse komt overeen met het eerdere advies van het RIVM én sluit aan bij de kritiek op het wetsvoorstel van onder andere Natuur en Milieu, de GGDs en het Astmafonds. Zo blijkt dat met het huidige voorstel zelfs in een drukke stad als Amsterdam vrijwel overal pal aan de snelweg scholen kunnen worden gebouwd. Immers, ruim 80 procent van de plekken op tien meter van de snelweg ligt nog onder de normen. Deze snelweglocaties vallen dus niet onder de regeling, terwijl bekend is dat de gezondheidsschade hier hoog is. Dit blijkt uit gegevens van de GGD Amsterdam.

Ten slotte slaat de gezondheidsraad alarm omdat de concentraties fijn stof langs wegen niet meer dalen. Aanvullende maatregelen om de verkeersemissies te verminderen zijn daarom nodig. Dat is ook goed mogelijk, de lucht langs wegen kan een stuk schoner en gezonder. Bijvoorbeeld met een effectief systeem van kilometerbeprijzing, en het weren van de meest vervuilende vrachtwagens, bestelbusjes en personenautos uit de steden. Natuur en milieu roept de regering daarom op om snel voor een echte bescherming van de gezondheid tegen hoge concentraties uitlaatgassen langs wegen te zorgen én met meer maatregelen te komen om uitstoot te verminderen.

Publicatiedatum: 28-04-2008