Gemeente Onderbanken


Kleurrijke kunstwerken op burgemeesterskamer

Het is voorjaar in Onderbanken. Niet alleen buiten neemt de kleurenpracht weer toe, ook de burgemeesterskamer is in vrolijke voorjaarskleuren gehuld. Dit met dank aan de kunstwerken van Silvia Dolmans uit Schinveld en Jo Peeters uit Brunssum.

Burgemeester Clermonts met de kunstenaars Silvia Dolmans en Jo Peeters

De in Schinveld woonachtige Silvia Dolmans kreeg de passie voor het schilderen met de paplepel ingegoten. Zowel haar vader als opa schilderden, waardoor kunst al sinds haar kinderjaren als een rode draad door haar leven loopt. Via haar kunstwerken vertelt Silvia verhalen over dagelijkse zaken, waarbij de mens centraal staat. Dertig jaar geleden startte de Schinveldse met portrettekenen, iets wat zij tot op de dag van vandaag doet. Leuk feitje is dat de kinderen die zij destijds op het witte doek heeft vastgelegd, inmiddels ook weer kinderen hebben die zij portretteert. Dat kunst belangrijk is voor Silvia blijkt al alleen uit het feit dat zij er elke dag mee bezig is, zowel met het ontwikkelen van ideeën in haar hoofd als het daadwerkelijke vervaardigen van een idee. Silvia:Schilderen is leven voor mij. Ik zou niet zonder kunnen. Het is mijn manier van uiten.

Ook Jo Peeters had al op jonge leeftijd belangstelling voor het kunstenaarsvak. Echter door de inspirerende lessen van de inmiddels overleden Brunssumse kunstenaar Frans Deumes groeide deze belangstelling uit tot een ware passie. Uit diverse soorten hout maakt Jo organische figuren met duidelijk herkenbare trekken. Themas die steeds terugkeren zijn godinnen uit een ver verleden en fantasiefiguren. Jo: De uitdaging zit vooral in het uit hout snijden van figuren die nog nooit door iemand zijn gezien en het maken van herkenbare beelden.
Eén van de momenten waaraan Jo met veel plezier terugdenkt, is de expositie Godinnen samen met Jos Van Wunnik in atelier De Kristalberg in Schinveld, enkele jaren geleden.

Voor meer informatie over Silvia Dolmans en haar kunstwerken kunt u terecht op de website http://www.silavie.nl Meer informatie over Jo Peeters en zijn kunstwerken kunt u opvragen via telefoonnummer 045-5259624.