Gemeente Winterswijk


Gemeente Winterswijk koopt grond naast Venemansmolen

Winterswijk - Het college is in goed overleg met de heer Hans Jansen overeengekomen dat de gemeente de grond naast de Venemansmolen overneemt van de heer Jansen. Daarmee is verdere bebouwing naast de Venemansmolen definitief van de baan en blijven het uitzicht op de Venemansmolen en de monumentale waarde van het complex gegarandeerd. De heer Jansen was van plan om op de grond een kantoor te bouwen.

Het voornemen tot bebouwing van het perceel in kwestie, in bezit van de heren Jansen en Johan Houwers, heeft in Winterswijk veel protest losgemaakt. Ook het college vond dit een ongewenste ontwikkeling. Namens het college hebben wethouders Gommers en Van Nijkerken zich sterk gemaakt voor het vinden van een oplossing. Ook leden van de gemeenteraad hebben een appèl gedaan op de heer Jansen om af te zien van zijn bouwplan. In reactie daarop heeft de heer Jansen benadrukt dat ook hij de cultuurhistorie in Winterswijk een warm hart toedraagt en maatschappelijk draagvlak voor zijn vastgoedontwikkeling(en) essentieel vindt.

Akkoord met verkoop
Om die redenen heeft de heer Jansen zich bereid verklaard om af te zien van bebouwing op deze plek en akkoord te gaan met verkoop van de grond in kwestie tegen kostprijs aan de gemeente. Daarmee is verdere bebouwing naast de Venemansmolen definitief van de baan en blijven het uitzicht op de Venemansmolen en de monumentale waarde van het complex gegarandeerd. Het college gaat nu samen met de heer Jansen op zoek naar een geschikt alternatief voor het faciliteren van zijn bedrijf, want het college vindt steun aan de lokale bedrijven even belangrijk als behoud van cultuurhistorie.