Gemeente Best

7 koninklijke onderscheidingen in Best.

28-04-2008

Afgelopen vrijdag 25 april kregen 7 Bestenaren een koninklijke onderscheiding in het kader van Koninginnedag. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester A.M. Demmers - van der Geest reikte de onderscheidingen bij de decorandi aan huis uit.

De heer L.J.H.A.M. van den Hurk

De heer L.J.H.A.M. van den Hurk

De heer Van den Hurk heeft als vrijwilliger meegewerkt aan diverse cultureel-maatschappelijke projecten in Best. Vooral op het gebied van geschiedenis en het behouden en documenteren van plaatselijke feiten en verhalen is hij reeds vele jaren actief.

Als actief lid van de Heemkundekring Dye van Best heeft hij destijds een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het boek "Een Kerk wordt honderd". In 2001 is de Stichting "Geschiedenis van Best" opgericht. De heer Van den Hurk was vanaf de oprichting penningmeester van deze stichting die als doel heeft de geschiedenis van Best op papier te zetten en voor het nageslacht te bewaren. Een bekend voorbeeld hiervan is het boek "Sporen door Best" dat de historie en het heden beschrijft van de NS spoorweg door Best.

Verder is hij oprichter en enthousiast voorzitter van de stichting Filmliga Best, die tweemaal per jaar een cyclus van bijzondere films brengt. Gezegd kan worden dat de heer Van den Hurk in grote mate eraan bijdraagt dat de geschiedenis van Best levend blijft en goed bewaard wordt voor de volgende generaties.

De heer H.J. Kastelijn

De heer H.J. Kastelijn

De heer Kastelijn mag worden gezien als een zeer sociaal bewogen man die in staat is om bruggen te bouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Sinds 1991 is de heer Kastelijn bestuurslid van het Bewonersoverleg Naastenbest-Oost. Het bewonersoverleg vormt de spreekbuis van de wijkbewoners en is het contactpunt voor het gemeentebestuur met betrekking tot zaken die de gehele wijk aangaan. Ook maakt de heer Kastelijn vanaf 1988 deel uit van het dagelijks bestuur van het Gezamenlijk Overleg Erkende Bewonersgroepen (GOEB). Het GOEB is de koepelorganisatie van de 15 door het college van Burgemeester en Wethouders erkende bewonersoverleggroepen in Best.

Hij neemt actief deel aan dit (overkoepelend) bewonersoverleg en hij is vrijwilliger bij de Islamitische Stichting Best. De laatste jaren maakt hij zich vooral sterk voor een betere integratie van de Turkse gemeenschap. Voorheen heeft hij zich ingezet bij het Platform Leefkwaliteit Spoorverdubbeling en de voorloper hiervan, de Werkgroep DoDo.

De heer H.C.M. van Laarhoven

De heer H.C.M. van Laarhoven

De heer Van Laarhoven is vooral op het gebied van de sport zeer actief geweest als fanatiek vrijwilliger. Vooral bij voetbalvereniging Best Vooruit was hij vele jaren jeugdleider en als trainer verbonden aan deze voetbalvereniging . Tot op heden houdt hij zich wekelijks bezig met het maken van het clubblad.

Vanaf 1996 organiseert de heer Van Laarhoven ook wekelijks een fietstocht in het kader van Meer Bewegen voor Ouderen (M.B.v.O.). Aan deze fietstochten nemen gemiddeld 30 tot 40 ouderen deel en ze worden gehouden in de maanden mei tot en met oktober.

Hij heeft zich reeds vele jaren geheel belangeloos ingezet voor diverse verenigingen en is altijd bereid is om, indien mogelijk, hand- en spandiensten te verrichten. Hij is eveneens lid van de zgn. Dialectgroep van de heemkundekring die zich inzet voor het behouden van oude Bestse woorden met als doel het archiveren en het behouden van het Bestse dialect. Het uiteindelijke doel is het uitbrengen van een boek over het Bestse dialect.

Voor zijn inzet en betrokkenheid bij de Heemkundekring Dye van Best is de heer Van Laarhoven in 2006 onderscheiden met het Schild van Verdiensten.

Mevrouw C.A.M. Leermakers

Mevrouw C.A.M. Leermakers

Een groot deel van het leven van mevrouw Leermakers stond in het teken van de zorg voor kinderen. Als jeugdscheidsrechter ( als lid van een voetbalvereniging volgde mevrouw Leermakers bij de KNVB een opleiding tot scheidsrechter voor jeugdelftallen), als peuterleidster, als bestuurslid van de peuterspeelzaal, of als vrijwilligster op de scholen van haar kinderen en de gymvereniging; altijd stond het belang van het kind centraal.

Van 1979 tot 1994 was mevrouw Leermakers leidster bij Peuterspeelzaal "'t Hummeltje". Op basisschool De Paersacker heeft mevrouw Leermakers zich verdienstelijk gemaakt bij verschillende schoolactiviteiten zoals schoolreisjes, sportdagen, speurtochten, wandelingen enz.

Mevrouw Leermakers is gedurende de periode dat haar kinderen lid waren van de gymnastiekvereniging Best zeer actief geweest bij deze vereniging. Tegenwoordig is zij kosteres/vrijwilligster in de H. Antoniuskerk in Best. In het weekend is zij tijdens alle vieringen aanwezig. Door de week is zij aanwezig bij de rouw- en trouwdiensten en vervult zij vaak een ondersteunende rol voor nabestaanden vóór en na de uitvaartdienst.Ook voor de zieke parochianen zet zij zich in als lid van de Ziekenbezoekgroep.

De heer C.C.J. Neggers

De heer C.C.J. Neggers

De belangeloze inzet van de heer Neggers voor de gemeenschap komt onder andere tot uitdrukking via het jarenlange lidmaatschap (van 1971 tot 1994) van de vrijwillige brandweer Best.Van adspirant brandweerman heeft hij zich opgewerkt tot bevelvoerder in de rang van Onderbrandmeester. Deze functie heeft hij vanaf september 1985 uitgeoefend.

Van 1993 tot 1998 was de heer Neggers lid van het schoolbestuur van het Heerbeeck College. Zijn gedrevenheid heeft er onder andere toe bijgedragen dat het nieuwe schoolgebouw van het Kempenhorst College in Oirschot (onderdeel van de Stichting Katholieke Scholengroep voor Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot) tot stand is gekomen en op 10 januari 2007 officieel kon worden geopend.

De Henri Nouwen Stichting is een charitatieve instelling die zich inzet voor de minderbedeelden in de Oekraïne. De heer Neggers zet zich in voor deze stichting door bruikbare inventarisgoederen te verzamelen voor diverse projecten in genoemd land. Zelf heeft hij éénmaal de reis naar Oekraïne gemaakt om daadwerkelijk mee te helpen aan de realisatie van bepaalde projecten.

Ook heeft hij als hoofd van de Technische Dienst van het H. Lidwinaziekenhuis te Boxtel jarenlang bruikbare apparaten en andere (medische) hulpmiddelen geselecteerd en beschikbaar gesteld voor de missiezusters van genoemde congregatie in Afrika.

De heer L.A. van Rijzewijk

De heer L.A. van Rijzewijk

De heer Van Rijzewijk kan worden gezien als een zeer actief persoon, die zich al vele jaren in grote mate inzet voor de gemeenschap. Hij is vanaf 1968, als enthousiast lid van de Ponycommissie, één van de stuwende krachten achter de ponyloterij die door de Stichting Karnavalsfederatie Best elk jaar wordt georganiseerd. Dit betekent 3 maanden per jaar, avond aan avond en in het weekend vele uren werk om deze loten te verkopen. De heer van Rijzewijk doet dit nu al 40 jaar.

De opbrengst van deze loterij wordt besteed aan carnavalsactivitelten voor zieken, bejaarden, gehandicapten en kinderen.Vanaf 1985 werkt de heer Van Rijzewijk actief mee aan diverse collectes in Best. Hij collecteert jaarlijks o.a. voor de Hartstichting, het Rode Kruis, de Nierstichting, het Beatrixfonds , het Reumafonds en het Koningin Wilhelmina Fonds. Een aantal jaren was hij tevens coördinator van de jaarlijkse collecte van de Nederlandse Hartstichting.

Zijn niet aflatende inzet (7 dagen per week) voor de verzorging van de dieren van het zorgcentrum De Kanidas zorgt ervoor dat de bewoners ten volle kunnen genieten van "hun" dieren. Tot slot is de heer Van Rijzewijk vanaf 1999 behulpzaam bij de begeleiding van patiënten van het verpleeghuis van Zorgcentrum De Kanidas naar de zorgboerderij waar deze voor dagopvang naar toe gaan.

De heer W.F.C. Verbeek

De heer W.F.C. Verbeek

De heer Verbeek is reeds vele jaren actief voor Veilig Verkeer Nederland. Vanaf 1990 is hij bestuurslid van WN, afdeling Best. Van 1994 tot 2001 bekleedde hij de functie van vice-voorzitter. Van 2001 tot en met 2007 was hij voorzitter. Gedurende zijn voorzitterschap van de VVN, afdeling Best, was hij lid van de Projectgroep Verkeer en Vervoer van de gemeente Best. In die hoedanigheid adviseerde hij het gemeentebestuur met betrekking tot verkeer- en vervoersaangelegenheden

De VVN, afdeling Best is een actieve vereniging die het initiatief neemt tot diverse activiteiten maar zij verleent ook in ondersteunende zin regelmatig medewerking aan andere partijen die activiteiten ontplooien in het kader van de verkeersveiligheid. Als lid van VVN, afdeling Best, heeft de heer Verbeek het initiatief genomen tot de organisatie, in samenwerking met het CBR , van een rijvaardigheidsdag voor jongere en oudere bestuurders. Hij was de eerste die bij alcoholcontroles met de politie zorgde dat de afdeling Best van Veilig Verkeer Nederland meedeed en her en der zgn. bobsleutels uitgaf.

Als zelfstandig rijschoolhouder heeft de heer Verbeek zijn spaarzame vrije tijd volledig ingezet voor aan het verkeer en verkeersveiligheid gelieerde activiteiten.


---


* Meer nieuws