Unicef Persservice

Persuitnodiging

Datum: maandag 28 april
Tijdstip: 15.00-17.30 uur
Locatie: Nieuwspoort, Den Haag
Zaal: Van der Poel zaal

Expertmeeting over kinderen in gewapende conflicten

SPECIALE VERTEGENWOORDIGER VN: MEER AANDACHT VOOR KINDEREN IN GEWAPENDE CONFLICTEN

Den Haag, 21 april 2008 - Op maandag 28 april aanstaande vindt in Nieuwspoort een expertmeeting plaats over kinderen in gewapende conflicten. Speciale spreker op de bijeenkomst is mevrouw Radhika Coomaraswamy, UN Special Representative on children in armed conflict . Coomaraswamy spreekt over haar werk voor kinderen in gewapende conflicten, haar recente reizen in het Midden-Oosten en haar aanbevelingen aan regeringen. Ook wordt ingegaan op de actuele discussie in Nederland rondom de rekrutering van 17-jarigen voor het Nederlandse leger en de plannen om hen met scherp te laten schieten.

In 42 landen in de wereld leven kinderen die opgroeien in een gewapend conflict. Het is belangrijk dat zij zichtbaar zijn en dat hun stem wordt gehoord, want juist voor hen moeten extra beschermingsmaatregelen worden getroffen. Daar hebben ze recht op volgens het 'Verdrag inzake de Rechten van Kind' en het ' Optional Protocol on the involvement of children in armed conflict '. Deze laatste regelt specifiek de bescherming van kinderen die betrokken zijn bij gewapende conflicten. Het protocol is door 120 landen, waaronder Sudan en Afghanistan, geratificeerd. Nederland heeft het protocol weliswaar ondertekend, maar nog altijd niet bekrachtigd.

Het programma wordt voorgezeten door Jaap Doek, emeritus hoogleraar Jeugdrecht en voormalig voorzitter van het VN Comité voor de Rechten van het Kind. Media zijn van harte uitgenodigd.

Programma
15.00 - 15.05 Welkom door Unicef
15.05 - 15.10 Introductie door Jaap Doek
15.10 - 16.00 Presentatie door Radhika Coomaraswamy (incl. vragen)
16.00 - 16.30 Discussie: Wat kan Nederland doen voor kinderen in gewapende conflicten?
Informele gedeelte: Tentoonstelling kindertekeningen uit Colombia
16.30 - 17.30 Borrel

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Ook lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.

* * * *