Knuffelbeest voor Speciale VN-vertegenwoordiger Radhika Coomaraswamy

28 april 2008, Den Haag - Radhika Coomaraswamy is de Speciale Vertegenwoordiger van de VN voor kinderen in gewapende conflicten én ze is net terug uit Irak. Tegen de pers heeft ze verklaard dat opstandelingen en milities Iraakse kinderen rekruteren voor zelfmoordacties en dat heeft diezelfde pers meteen wereldkundig gemaakt. Maar ze had nog meer gezegd. Dat slechts de helft van de kinderen in Irak naar school gaat en dat er een schrijnend tekort is aan schoon water en sanitaire voorzieningen, zodat in Irak regelmatig ziektes als cholera uitbreken. Helaas was dat voor de media minder interessant, terwijl veilig drinkwater en goede wc's letterlijk kinderlevens redden.

Radhika Coomaraswamy, Speciale Vertegenwoordiger van de VN voor kinderen in gewapende conflicten
Radhika Coomaraswamy, Speciale Vertegenwoordiger van de VN voor kinderen in gewapende conflicten

Coomaraswamy zal het gewend zijn dat alleen spectaculair of schokkend nieuws wordt opgepikt. Namens de VN moet zij ervoor zorgen dat de internationele gemeenschap gaat inzien dat kinderlevens en oorlog niet met elkaar te verenigen zijn. Het merendeel van de resultaten als gevolg van onderhandelingen en bijeenkomsten haalt de kranten niet, maar dat betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Tijdens een bijeenkomst in het Haagse perscentrum Nieuwspoort zegt ze: "We steunen initiatieven die voorkomen dat kinderen tijdens conflicten worden gedood of verminkt raken, of worden gerekruteerd als soldaat. Ook mogen meisjes niet het slachtoffer worden van seksueel geweld. We keren ons tegen ontvoering van kinderen en tegen aanvallen op ziekenhuizen en scholen. Ook vinden we dat hulporganisaties altijd toegang moeten hebben tot kinderen in nood en dat de daders van geweld tegen kinderen moeten worden vervolgd."

Kinderen als doelwit
De aard van oorlogen is veranderd, zegt Coomaraswamy. In een in oktober 2007 verschenen rapport - geschreven door haar en Unicef - staat dat kinderen steeds meer het slachtoffer worden van doelgericht geweld. De aanvallen op scholen en ziekenhuizen horen hierbij. Opstandelingen doen afstand van ideologieën of politieke motieven en opereren steeds vaker als criminele bendes, die het op burgers hebben voorzien.

Kinderen die moeten vechten als soldaat plegen zelf ook gewelddaden. Om hen te laten herstellen van de ellende die ze hebben doorgemaakt, zet Unicef reïntegratieprogramma's op. De voormalige soldaten krijgen niet alleen hulp bij het verwerken van trauma's, maar leren ook een vak of gaan naar school.

Minderjarige soldaten in Nederland Ook in landen die niet kampen met binnenlandse conflicten en tot de 'rijke tak' van de wereld behoren, wordt gebruik gemaakt van minderjarige soldaten. Weliswaar op vrijwillige basis, maar toch. De Verenigde Naties hebben ter aanvulling op het Verdrag voor de Rechten van het Kind een aanvullend protocol aangenomen, waarin wordt afgesproken dat alleen soldaten van 18 jaar en ouder mogen worden gerekruteerd. Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Denemarken en Nederland hebben dit protocol nog niet geratificeerd, omdat zij vinden dat ook 16-jarigen (in het geval van Groot-Brittannië) of 17-jarigen (in het geval van de overige drie landen) het leger in mogen. Het protocol ligt nu bij de Eerste Kamer en Coomaraswamy hoopt dat ons land het uiteindelijk toch zal ratificeren.

Knuffelbeest annex kogelvrij vest Aan het slot van de bijeenkomst wacht de Speciale VN-vertegenwoordiger nog een verrassing. Alex Hildebrandt, student aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht, toont haar een eerste ontwerp van een bijzonder knuffelbeest. Kinderen in oorlogsgebieden kunnen het lekker vasthouden en knuffelen, maar ook als een kogelvrij vest omdoen als ze de straat op moeten om bijvoorbeeld naar school te gaan. "Ik heb nog geen definitieve naam voor het ontwerp, maar 'Friend for Life' lijkt me wel een mooie. Omdat het knuffelbeest bedoeld is als vriendje voor een kind en tegelijkertijd zijn of haar leven kan beschermen," zegt hij. Radhika Coomaraswamy is enthousiast over het idee van Alex: het zou zo maar kunnen dat kinderen in oorlogsgebieden straks beschermd worden door talloze 'Friends for Life'.

Meer over het rapport over kinderen en gewapende conflicten van Radhika Coomaraswamy en Unicef Zie het origineel