Verbetering polisadministratie vraagt krachtige regie

Met het versterken van de ketenregie is meer grip gekregen op de verwerking van loongegevens van werkgevers. Dit concludeert de Inspectie Werk in Inkomen in het vandaag verschenen rapport UWV en Walvis. Zevende rapportage. IWI vindt het positief dat UWV inzet op ketensamenwerking om de knelpunten in de loonaangifteketen op te lossen. Voordat er sprake is van een goed functionerende keten, moet er evenwel nog veel werk verzet worden.

Uiteindelijk moeten overheidsinstanties, pensioenfondsen en overige afnemers gebruik maken van gegevens in de polisadministratie voor de uitvoering van hun taken, zoals het vaststellen van uitkeringen en toeslagen. Voor het zover is, zullen de betrokken organisaties volgens IWI eerst kwaliteitseisen moeten uitwerken waaraan een loonaangifteketen moet voldoen. Daarbij hoort ook een monitorfunctie om te kunnen sturen op de kwaliteit van de gegevens.

Om een polisadministratie met kwalitatief goede gegevens te realiseren is het van belang dat de ketenmanager de regie over alle verbetermaatregelen krijgt en houdt. Daarbij acht IWI het van belang dat UWV actief stuurt op de kwaliteit van de gegevens.

IWI en Walvis

Met de 'operatie Walvis' wordt het geheel aan (wettelijke) maatregelen bedoeld dat moet leiden tot vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Het gaat om de uitvoering van de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten (Walvis) en de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). IWI peilt met enige regelmaat hoe de invoering van Walvis en Wfsv verloopt. De Belastingdienst en UWV voeren deze wetten uit vanaf 1 januari 2006. Het toezicht van de IWI beperkt zich tot het domein van de sociale verzekeringen waarvoor het UWV verantwoordelijk is.

Noot voor redacties (