Gemeente Lisse

cliënten Wmo tevreden
lees voor

Lissese cliënten Wmo tevreden

Cliënten

Onderszoeksbureau SGBO heeft onderzoek gedaan naar de tevredenheid van cliënten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zaken die in het onderzoek aan de orde kwamen, zijn de toegang tot ondersteuning, hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en participatie. De Lissese cliënten blijken over het algemeen tevreden te zijn.

Hieronder leest u een korte samenvatting van de resultaten van het onderzoek.

* Toegang tot ondersteuning: er wordt gemiddeld een 7,5 gegeven voor de aanvraagprocedure.

* Hulp bij het huishouden: cliënten geven gemiddeld een 8,2 voor de hulp bij het huishouden. Dit is iets hoger dan het gemiddelde in de referentiegroep (8,1). 24% van de respondenten heeft een persoonsgebonden budget, dit is minder dan het gemiddelde van de referentiegemeente (26%).

* Hulpmiddelen: het gemiddelde cijfer voor hulpmiddelen is 7,3. In de referentiegroep is dat 7,1. Het meest tevreden is men over de woonvoorziening, het minst tevreden over de woningaanpassing. 80% van de cliënten is (zeer) tevreden over de keuzemogelijkheden tussen voorzieningen. Bij het collectief vervoer zijn cliënten het meest positief over de prijs per rit (95%) en het minst over de wachttijden (56%).

* Participatie heeft in het rapport twee betekenissen: het meedoen van mensen aan de maatschappij en het betrekken van burgers door een Wmo-raad. Wat betreft het meedoen: voor 94% van de cliënten voldoet de ondersteuning aan de verwachtingen. Ook zijn cliënten positief over de mate waarin ondersteuning helpt bij het zelfstandig wonen en meedoen aan de maatschaqppij (93%). Voor 7% van de cliënten is dat nauwelijk of geheel niet het geval. Het betrekken van cliënten door de Wmo-raad was helaas niet goed te meten omdat deze vraag in een groot deel van de enquêteformulieren was weggevallen.

Het rapport geeft aan dat de cliënten een grote of redelijke mate van tevredenheid hebben over de Wmo-verstrekkingen. De rapportage wordt gebruikt bij de evaluatie die dit jaar wordt gehouden. Er is ook informatie beschikbaar over de Jaarpublicatie benchmark Wmo.

De Wmo is sinds 1 januari 2007 van kracht. De gemeenten zijn belast met de uitvoering ervan.

Laatst gewijzigd op: 29-4-2008 08:35