Provincie Noord-Holland

Nieuwe Algemene subsidieverordening

29-4-2008

Provinciale Staten hebben op 21 april ingestemd met een nieuwe Algemene subsidieverordening (AsN). De nieuwe AsN treedt op 1 januari 2009 in werking.

De algemene subsidieverordening is een raamwerk waarin globaal de bevoegdheden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten op het gebied van subsidieverlening zijn vastgelegd. Ook de regels rond de procedure staan vermeld in de AsN. Samen met de Algemene wet bestuursrecht is het de basis voor de subsidieverstrekking van de provincie Noord-Holland.

Sinds 2006 werkt de provincie een nieuwe subsidiesystematiek. Rechtmatigheid, resultaatgericht, efficiency en verzakelijking staan daarbij centraal. De huidige AsN, die stamt uit 1998, sloot niet meer aan op de nieuwe wijze van subsidiëren en de veranderende subsidierelaties en is daarom herzien.

Veranderingen
De nieuwe Algemene subsidieverordening bevat twee belangrijke wijzigingen ten opzichte van de huidige AsN:

* Gedeputeerde Staten worden bevoegd tot het vaststellen van uitvoeringsregelingen die in de plaats komen van de huidige deelverordeningen;

* Gedeputeerde Staten worden bevoegd om binnen de provinciale begroting en binnen het provinciale beleid subsidie te verstekken. (Deze vorm van subsidiëren vormt voor de provincie een derde mogelijkheid naast het toepassen van een uitvoeringsregeling of de huidige lijst subsidies buiten verordening)

Dat betekent dat vanaf 1 januari 2009 Provinciale Staten de beleidskaders, programmas, de te behalen doelen en bijbehorende budgetten vaststellen. De uitvoering en de bijbehorende regelgeving met betrekking van de subsidieverlening is voortaan een taak van Gedeputeerde Staten. Deze taakverdeling sluit aan bij de Wet dualisering provincies die in 2003 van kracht is gegaan.

Wijzigingen
Voor subsidieaanvragers verandert er in de procedure weinig. Het aanvragen van subsidie gaat nog steeds op dezelfde manier: door het invullen en toesturen van formulieren in ons subsidieloket [link naar subsidieloket] of het maken van een activiteitenplan.

Ook de aanvraag tot vaststelling blijft ongewijzigd. Wel veranderen er in een aantal geval bepalingen over termijnen waarbinnen subsidie aangevraagd moet worden. Vroeger moesten organisaties die jaarlijks subsidie ontvangen voor 1 maart voorafgaand aan het betreffende boekjaar een voorlopig activiteitenplan indienen. Dit was voor veel organisaties geen haalbare kaart. De nieuwe AsN sluit nu aan bij de Algemene wet bestuursrecht: die stelt dat de subsidieaanvraag 13 weken voorafgaand aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft moet worden ingediend (dus ongeveer 1 oktober). Organisaties hebben nu dus langer de tijd.

Meer informatie
De nieuwe AsN treedt per 1 januari in werking. Voor subsidierelaties die de provincie voor die datum is aangegaan, zal de oude AsN blijven gelden. Voor vragen kunt u terecht bij ons Servicepunt Subsidies, Handhaving en Vergunningen, 0800 - 998 67 34 (gratis) of servicepunt-shv@noord-holland.nl

Nieuwsredactie

Algemene Subsidieverordening 2009 (download)

Invoering Algemene Subsidieverordening 2009 (download)