Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 29 april 2008

Spoedcursus in alle wetenschappen voor Robbert Dijkgraaf

Gepubliceerd op 29 april 2008
Foto's: Jordi Huisman

Op 1 mei 2008 wordt prof. dr. Robbert Dijkgraaf, UvA-hoogleraar Mathematische fysica en universiteitshoogleraar, president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). In zijn nieuwe functie mag hij alle wetenschapsgebieden tot zijn verantwoordelijkheid rekenen. Om hem daarop voor te bereiden praatten de decanen van alle faculteiten van de UvA hem op 25 april tijdens een feestelijke `uitzwaai'-bijeenkomst in de Agnietenkapel in een paar minuten bij over de stand van zaken in hun wetenschapsgebieden. Als dank bood Dijkgraaf hen het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Blikwisselingen aan.

`Als je Robbert Dijkgraaf kunt krijgen als president dan is het een gelopen race,' leidde Dymph van den Boom, rector magnificus van de UvA, de praatjes in. `Hij schrijft een boek over alles en wordt nu president van alle wetenschappen.' Aansluitend kreeg Dijkgraaf een spoedcursus in alle takken van wetenschap. Met een grote zandloper hield Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur, de spreektijd bij. Na exact drie minuten klonk een onverbiddelijk applaus dat de spreker overstemde.

De stand van zaken in de verschillende vakgebieden

Joop Hartog van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde beet, rap pratend, het spits af en voorspelde onder andere dat de komende jaren zeker een vrouw Nobelprijswinnaar wordt. In de economie is het verder onzekerheid troef. José van Dijck, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, gebruikte een culinaire metafoor voor haar vakgebieden en kwam met drie recepten waarin alle disciplines van de faculteit samen tot een geesteswetenschappelijke lekkernij verbonden werden. De belangrijkste vraag in de medische wetenschap blijft volgens Misa Dzoljic van de Faculteit der Geneeskunde - ondanks de razendsnelle ontwikkelingen - altijd: `ben ik ziek?' Edward de Haan, decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, vroeg zich als gedragsdeskundige, en langzaam sprekend, af waarom mensen onder tijdsdruk snel gaan praten. De kern van zijn betoog was dat steeds meer studenten kiezen voor de gammawetenschappen: nu al schrijft bijna een kwart van de eerstejaarsstudenten zich in bij zijn faculteit. De volgende generatie zal zeker kiezen voor gamma. Wetenschap is nooit klaar en altijd in ontwikkeling, zei Ben Cornelissen van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Vooral uit de informatietechnologische ontwikkelingen ontstaan nieuwe onderzoeksgebieden. Bij rechten gaat het om regels en om de interpretatie van teksten. In de komende jaren zal volgens Edgar du Perron, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de informatietechnologie een einde aan de privacy kunnen maken. Dit maakt dat de rechtswetenschapper van de toekomst niet zonder bèta en gamma kan. Bob ten Cate van de Faculteit der Tandheelkunde (ACTA) sprak ten slotte over het verband tussen mondgezondheid en algehele gezondheid, en drukte Dijkgraaf op het hart die relatie niet te vergeten.

Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, sloot de feestelijke bijeenkomst af. De Universiteit van Amsterdam laat Dijkgraaf - die als universiteitshoogleraar verbonden blijft aan de UvA - met verdriet gaan, maar is ook trots dat een van haar hoogleraren deze belangrijke functie in wetenschappelijk Nederland gaat vervullen.
Robbert Dijkgraaf en uitgever Mai Spijkers

In zijn nieuwe boek Blikwisselingen (Prometheus/Bert Bakker, 2008) laat Robbert Dijkgraaf verbindingen zien tussen wetenschap, kunst, onderwijs en politiek. Hij belicht daarbij een grote verscheidenheid aan onderwerpen, van de allerkleinste deeltjes tot de oerknal via de Cito-toets en de regering-Bush.
Bron: UvA Persvoorlichting