Gemeente Alkemade


Ontwerpbestemmingsplan Braassemerland
29-04-2008

Burgemeester en wethouders van Alkemade maken ingevolge artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) bekend dat het ontwerp van het bestemmingsplan Braassemerland met ingang van dinsdag 6 mei 2008 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage ligt in de Leeskamer Publiek van het gemeentehuis, Westeinde 1 in Roelofarendsveen.

Tezamen met het ontwerpbestemmingsplan liggen gedurende voorgenoemde periode tevens de Milieueffectrapportage (MER) inclusief de eerste en tweede aanvulling, alsmede de in het kader van het bestemmingsplan opgestelde verplichte onderzoeken/rapportages ter inzage.

Braassermerland & ontwerp
Het plangebied Braassemerland is door de provincie Zuid-Holland aangewezen als transformatiegebied. Voorliggend ontwerpbestemmingsplan is de juridische verankering voor de gebiedsontwikkeling in het Braassemerland, te weten een gefaseerde functieverandering van glastuinbouw naar wonen, groen, natuur en recreatie. Dit bestemmingsplan is een globaal bestemmingsplan met uitwerkingsverplichting voor de te ontwikkelen woongebieden. De uitwerkingsverplichting is een veelgebruikt instrument om een bestemmingsplan de nodige flexibiliteit te geven. Het plangebied Braassemerland maakt onderdeel uit van de 'Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking'. Dit is het buitendijkse veengebied van de Veender- en Lijkerpolder. Ten westen en zuiden van deze polder ligt de drooggemaakte Veender- en Lijkerpolder. Daarbij wordt het plangebied aan de noordzijde begrensd door de bebouwing aan het Westeinde/Langeweg, aan de oostzijde door het Braassemermeer, aan de westzijde door het tuinbouwgebied 'Geestweg en Floraweg' en aan de zuidzijde door het buitengebied van Roelofarendsveen.

Relatie ontwerpbestemmingsplan, Masterplan DPO en Milieueffectrapportage (MER) met aanvullingen Het definitieve Masterplan Braassemerland is op 21 april 2008 door de gemeenteraad vastgesteld. In dit Masterplan zijn voor het plangebied de wensen en eisen vastgelegd ten aanzien van o.a. stedenbouw, landschap, verkeer, woningbouw, recreatie, grondexploitatie en milieu. Het Masterplan Braassemerland is leidend voor de ruimtelijke en stedenbouwkundige hoofdstructuur van voorliggend bestemmingsplan. Voor wat betreft de centrumontwikkeling heeft er een Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) plaatsgevonden - welke is vastgesteld d.d. 2 oktober 2007 - om zodoende een inzicht te verkrijgen in de behoefte aan winkelruimte en de voor/nadelen van een concentratie van winkels in het centrum van Roelofarendsveen. De uitkomsten van dit DPO zijn dan ook als onderlegger gebruikt bij het opstellen van het Masterplan.

De beoogde ontwikkeling van Braassemerland is MER-beoordelingsplichtig, omdat er meer dan 2.000 woningen gebouwd worden buiten de bebouwde kom. De MER-procedure is gekoppeld aan het eerste ruimtelijke plan dat in de aanleg voorziet, te weten het bestemmingsplan. Het 'MER woningbouwlocatie Braassemerland' d.d. 30 oktober 2006 brengt dan ook de milieueffecten van de ontwikkeling van de woningbouwlocatie in beeld. Omdat gedurende het uitwerkingstraject in het kader van het Masterplan nieuwe inzichten hebben geleid tot een nieuwe inrichtingsschets die op onderdelen afwijkt van de binnen het MER beschreven alternatieven, is een 'Aanvulling MER woningbouwlocatie Braassemerland' d.d. 5 november 2007 opgesteld en vastgesteld. De raadsopdracht d.d. 6 december 2007 om alternatieven ten aanzien van het concept-Masterplan uit te werken heeft er vervolgens toe geleid dat e.e.a. bezien moest worden op milieueffecten. Het in beeld brengen van de milieueffecten van de alternatieven heeft dan ook geleid tot de '2e Aanvulling MER woningbouwlocatie Braassemerland' d.d. 15 februari 2008, welke de eerste aanvulling vervangt.

Inzage stukken, indienen zienswijzen en overige informatie Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar maken. De zienswijzen dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Alkemade, Postbus 1, 2370 AA Roelofarendsveen. De gemeenteraad zal degenen die tijdig hun zienswijze kenbaar hebben gemaakt in de gelegenheid stellen een nadere mondelinge toelichting te geven.

Inzage is mogelijk op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur. Buiten de openingstijden kunt u de stukken ook inzien. Hiervoor moet u wel een afspraak maken met de heer M. van der Weide van de afdeling Wonen en Milieu, sectie Ruimtelijke Ordening tel. (071) 332 72 08 of via het algemene e-mail adres van de gemeente. U kunt bij hem ook terecht voor overige informatie over deze bestemmingsplanprocedure en het indienen van zienswijzen.