Ingezonden persbericht


persbericht
29 april 2008
Samen Leven? Samen Spreken!

Gilde SamenSpraak stelt 10.000 anderstaligen in staat om Nederlands te oefenen

Gilde SamenSpraak heeft onlangs de tienduizendste anderstalige gekoppeld aan een Nederlandse vrijwilliger om de taal te oefenen. Een mijlpaal voor het taal- en integratieproject van Gilde Nederland. Een resultaat om trots op te zijn!

Lilian Korteweg, projectleider van Gilde SamenSpraak: "De belangstelling voor Gilde SamenSpraak onder anderstaligen én vrijwilligers heeft een enorme vlucht genomen. Eind 2007 waren er maar liefst 60 organisaties (waarvan 40 gilden) actief met het project. De coördinatoren koppelden vorig jaar 2422 actieve begeleiders aan 2670 anderstaligen. Het totale bestand van anderstaligen dat de afgelopen zes jaar heeft deelgenomen kwam daarmee boven de 10.000!"

Begrip
"Wat het project Gilde SamenSpraak uniek maakt, is dat het nadrukkelijk niet om lessen gaat, maar om samen Nederlands te praten; oefenen dus. Wekelijks stellen een kleine 2500 enthousiaste Nederlanders hun tijd en huiskamer beschikbaar om samen met een anderstalige de Nederlandse taal in de praktijk te brengen", verduidelijkt Korteweg. Dit in informele sfeer oefenen van de taal en met elkaar in gesprek raken over zelfgekozen onderwerpen heeft een belangrijk bij-effect: het vergemakkelijkt de maatschappelijke participatie van de anderstaligen. "En het project creëert begrip voor elkaars cultuur en leefwijze. Dit is minstens even belangrijk als het officiële doel van de contacten, namelijk de taal oefenen."

0-0-0-0-0


- - - - -
Bezoek voor meer informatie over het project www.gilde-samenspraak.nl of neem contact op met Lilian Korteweg via info@gilde-samenspraak.nl of 06-26 864 725.