Gemeente Rotterdam

29 april 2008

College Rotterdam wijkt op voorhand af van Cultuurplanadvies

Het Rotterdamse college heeft vanmiddag besloten het advies van de Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) op voorhand op enkele punten niet op te volgen. Het betreft de voorgestelde adviezen ten aanzien van de subsidies van respectievelijk het Gergiev Festival, de Kunsthal, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Festivals Dunya, Metropolis en Zomercarnaval.

Het college stelt bij zijn afwegingen dat deze instellingen een belangrijk boegbeeld voor de stad vormen en dat hun voortbestaan van groot belang is. Onduidelijkheid op korte termijn over de financiële toekomst zou tot onevenredige schade kunnen leiden voor de instellingen en de stad Rotterdam. In het geval van Gergiev Festival/Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Kunsthal is bovendien sprake van een kwetsbare overgangssituatie gezien de aanstelling van een nieuwe dirigent, resp. directeur.

Het college stelt dat het budgettaire kader zoals meegegeven in de opdracht aan de RRKC vooralsnog wordt gehandhaafd. Dit vastgestelde budget bedraagt 34,1 miljoen euro.

Het college neemt bij de voorjaarsretraite op 26 en 27 mei een definitief besluit over het budget voor het cultuurplan. Op basis van het advies van de RRKC maakt het college vervolgens een integrale afweging. Daarop wordt nu vooruitgelopen omdat volgens het college de voortdurende onzekerheid voor de betrokken instellingen tot onevenredige schade zou kunnen leiden.

In september stelt de gemeenteraad het uiteindelijke verdelingsvoorstel voor de cultuurgelden vast.

noot voor de redactie/