Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

Felix Nussbaum

Het lijdensverhaal van Felix Nussbaum. In het kader van de 4 mei herdenking wordt dit verhaal verteld en getoond op zaterdag 3 mei a.s. om 15.00 uur in de Nutszaal, ingang achter de Hema, te Enkhuizen door Henc Valkema.
Felix Nussbaum Felix Nussbaum was een Duitse kunstschilder, die leefde van 1904 tot 1944 tot zijn leven in Auschwitz eindigde. Wat Anne Frank doet met woorden, verbeeldt Felix Nussbaum in beelden. Zijn schilderijen tonen ons de wereld van de mens, die de Jodenvervolging moest ondergaan tot hij eraan ten onderging. Een wereld van angst, dreiging, eenzaamheid en machteloosheid. Maar ook van verzet tegen het onvermijdelijke.
Zijn schilderijen geven een aangrijpend en indringend beeld van wat de Joodse mens in die dagen gevoeld en beleefd heeft. Gaandeweg in de jaren zien we het beeld verdonkeren en versomberen. De angst voor de dood maakt plaats voor de zekerheid van het sterven. De meest indrukwekkende schilderijen ontstaan als hij de onvermijdelijke weg naar de catastrofe voor ogen heeft. Een weg die in Auschwitz eindigt. Zijn laatste wens was: Als ik ten onder ga, laat dan mijn werk niet sterven. Laat het zien aan de mensen.
Aan die wens wordt door Henc Valkema inhoud gegeven in deze lezing met beelden van de werken van Felix Nussbaum. Geen lange beschouwingen over kunst, maar veel indringende beelden, die de mens in zijn ziel raken. Zijn schilderijen zijn actueel, want ze laten zien, waar haat en geweld toe leiden.

---

______
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Henc Valkema op 0228-313547.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl