Socialistische Partij

SP Alkmaar: gezamenlijke 1 mei viering succes

De gezamenlijke 1 mei viering op initiatief van de SP met PvdA, Groen Links en FNV is een succes geworden. De vraag die bij de buitenwereld is komen bovendrijven: waarom met de PvdA?

Waar de gewone mensen het meeste last van hebben, is de politiek gebaseerd op het neo-liberalisme. Dat is een een economisch dogma, waarbij de markt alles bepalend is, waarvan de aanhangers geloven dat korte termijn winsten op de markt en onderlinge concurrentie uiteindelijk zullen leiden tot welvaart voor iedereen.

Wij zien dagelijks de effecten hiervan in de zorg, in het gedrag van de woningbouwcorporaties, bij het openbaar vervoer en sinds kort ook bij de posterijen. De SP was de eerste die waarschuwde voor het neoliberalisme. Het FNV pakt sinds enkele jaren het neoliberalisme ook bij de staart en noemt ook het neoliberalisme als een belangrijk probleem van deze tijd. Tijdens de 1 mei viering sprak ik de afdelingsvoorzitter van de PvdA Alkmaar en ook hij noemde het neoliberalisme als belangrijk onderwerp voor gezamenlijk politiek optrekken. Het is zaak er voor te zorgen dat de overheid, zowel landelijk als Europees, ophoudt een gewillige dienaar te zijn voor de belangen van grote ondernemingen, die uiteindelijk de enigen zullen zijn die profiteren van het neoliberalisme. Dat is lastiger dan het verplaatsen van de Pietersberg bij Maastricht, maar uiteindelijk met vereende krachten wel mogelijk. De PvdA is een grote partij met een diversiteit aan stromingen. De SP en de FNV hebben de PvdA nodig in haar strijd tegen het neoliberalisme, tegen marktwerking in zorg, openbaar vervoer, volkshuisvesting, posterijen en alles wat hierna zal volgen. Daarvoor moeten we de stromingen binnen de PvdA kunnen onderscheiden die het neoliberalisme omhelzen en zij die het neoliberalisme willen bestrijden. De PvdA is niet onze tegenstander. Immers, links wil niet ondergesneeuwd worden door rechts in een onderling robbetje vechten. Het is aan de SP om de PvdA te stimuleren een goede bondgenoot te worden. Dat lukt niet door blind te staren op lokale akkefietjes en de PvdA buiten te sluiten als het gaat om zaken als 1 mei.

Het Alkmaars straat orkest zong de Internationale. Het tweede couplet, hieronder afgedrukt, geeft aan dat gezamenlijk optrekken op zaken waar het echt om gaat, niet iets is van de laatste tijd.

De staat verdrukt, de wet is logen,
De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
Tot 't merg wordt d' arme uitgezogen
En zijn recht is een ijdel woord
Wij zijn 't moe naar ander wil te leven;
Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
Geen recht, waar plicht is opgeheven,
Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.