Wereldjournalisten.nl in teken van persvrijheid


UTRECHT, 20080428 -- "Zonder ogen, oren en mond", zo beschrijft de gevluchte journalist Sharif Ahmedov de media in zijn thuisland Oezbekistan. Persvrijheid is van levensbelang, weten sommige Wereldjournalisten uit eigen ervaring, en daarom staat Wereldjournalisten.nl op 3 mei 2008 helemaal in het teken van de persvrijheid.

Journalist Francisco van Jole doet de aftrap met een column over persvrijheid. Journaliste Lena Sangin uit Azerbeidjan interviewde haar Oezbeekse collega Sharif Ahmedov, die zijn land moest ontvluchten na het bloedbad in Andijan in 2005. Verder besteden we aandacht aan buitenlandse media die Nederland als veilige haven gebruiken, zoals Radio Zamaneh en Shahrzad News en hebben we een artikel over de censuur die binnen bepaalde etnische groepen ook tot in Nederland reikt. In een portretje zoomen we in op het bloggersplatform Globalvoicesonline.org.
Overigens kunnen collega-journalisten de hele week al hun voordeel doen met een factsheet over organisaties en projecten gericht op persvrijheid.

Met deze speciale productie doet Wereldjournalisten.nl mee aan de media-estafette ter gelegenheid van de Dag van de Persvrijheid. Meer info op www.persvrijheid.nl

Over Wereldjournalisten:

Wereldjournalisten.nl brengt nieuws uit en over migrantengemeenschappen in Nederland en geeft een alternatieve kijk op de actualiteiten. De site wil zich ontwikkelen tot hét nieuwsportaal voor de multiculturele samenleving; onmisbaar voor journalisten en interessant genoeg voor een breed publiek.
Wereldjournalisten is een initiatief van Mira Media en maakt samen met ex Ponto Magazine en Vluchtelingen.net deel uit van het project Mediaspora. De site wordt financieel mogelijk gemaakt door steun van het ministerie van OCW en het Stimuleringsfonds voor de Pers.