Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Nederlander Sergei Tiviakov is Europees Kampioen schaken


Sergei Tiviakov is in het Bulgaarse Plovdiv Europees Kampioen schaken geworden. Terwijl zijn concurrenten risico's meden door korte remises in de slotronde behaalde Tiviakov een uitstekende overwinning op oud-Europees kampioen Emil Sutovsky. Hiermee werd voor het eerst in de geschiedenis een Nederlander Europees Kampioen schaken bij de senioren.

Na een onschuldig ogende opening dirigeerde Tiviakov al snel zijn stukken in de richting van de koning van de Israëlische grootmeester. Om erger te voorkomen was Sutovsky gedwongen om een pion te geven. De technische fase was daarna aan de Nederlander wel toevertrouwd. In een loper eindspel met twee minuspionnen staakte Sutovsky uiteindelijk de ongelijke strijd.

De in het Russische Krasnodarsk geboren Sergei Tiviakov is al ruim tien jaar Nederlander. Hij is woonachtig in Groningen en heeft ontelbare open toernooien gewonnen in zijn carrière. Tot zijn grootste successen mogen gerekend worden het bereiken van de kwartfinales van de Kandidatenmatches in 1994, twee Europese titels met het Nederlandse team in 2001 en 2005, en twee nationale titels in 2006 en 2007. Deze Europese titel geeft zijn erelijst nog meer glans.

Naast het geweldige succes van Tiviakov is ook Erwin l'Ami nog in de race voor een EK-medaille. De grootmeester uit Woerden remiseerde in de laatste ronde en moet nu morgen in de tie-breaks met verkorte bedenktijd opnieuw aan de slag. Zowel Tiviakov als l'Ami zijn al verzekerd van kwalificatie voor het WK.

De tie-breaks zijn op 3 mei live te volgen vanaf 10.00 uur via de officiële website: http://www.eicc2008.com
Uitslagen en standen staan ook op: http://chess-results.com.