NPS/VARA/VPRO

Nieuwsbrief

vpro | nps | vara / BUITENHOF NIEUWSBRIEF /
3 mei 2008

programmainformatie

www.buitenhoftv.nl

items

Buitenhof 4 mei 2008
Zondag, 12.10 uur, Nederland 1.

> Amerika op termijn

In de laatste aflevering van de serie Amerika op termijn Ivo Daalder, politicoloog en 'senior fellow in foreign policy studies' aan het Democraatgezinde Brookings Institution, een denktank en expertisecentrum in Washington. Deze Amerikaan van Nederlandse afkomst adviseert op dit moment presidentskandidaat Barack Obama over zijn buitenlandse politiek. Daalder was ten tijde van Bill Clinton (in 1995- 1996) hoofd Europese Zaken aan de National Security Council. Daalder geeft zijn visie op de veranderende positie van de Verenigde Staten in de wereld en de gevolgen daarvan voor het buitenlandse beleid.

> Privacy en Vrijheid

Het verzamelen en bewaren van alle reisgegevens van alle burgers binnen de Europese Unie. Het aan elkaar koppelen van verschillende databasen om profielen te maken van verdachte 'risicogroepen'. Het uitwisselen van DNA-profielen. Technisch is het allemaal mogelijk, maar hoe wenselijk is het? Want wat doe je als je ten onrechte op een lijst komt te staan als verdacht persoon en hoe kan je weer van zo'n lijst afkomen? Uit het Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat Nederlanders zich internationaal gezien het meeste zorgen maken over terrorisme en oorlogen. De zorg om veiligheid zit er flink in, maar hoe zit het eigenlijk met de zorg om onze privacy? Hoeveel ruimte krijgen opsporingsinstanties om terrorisme te voorkomen? In Buitenhof Peter Hustinx, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming. Over de Europese ontwikkelingen op het gebied van privacy en de fundamenten van onze vrijheid.

> Verpakkingsbelasting

In Buitenhof een gesprek met VVD leider Mark Rutte over de door het kabinet ingevoerde verpakkingsbelasting die supermarkten vanaf vandaag rechtstreeks doorrekenen naar de consument. Alle verpakte producten worden daardoor 1 procent duurder. Wakkert deze belastingverhoging de snel stijgende inflatie verder aan? Hebben belastingverhogingen - per 1 januari wordt ook de BTW met 1 procent verhoogd- nut of wordt de burger juist slachtoffer van deze maatregelen?

Presentatie: Peter van Ingen
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
meer >>

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

BUITENHOF zondag 4 mei, 12.10 uur, Nederland 1.

Presentatie: Peter van Ingen
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Jan van Friesland, Peter van Ingen, Lieke Hagebeuk, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Lotte Werkema

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip. Colofon en service-info>>

Uitzending: 4 mei 12.10 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.30 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:

Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column nog eens rustig nalezen.