Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

ENKHUIZEN DOET VOOR DE DERDE KEER MEE AAN DE BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE VANUIT

WAGENINGEN

fakkel Sinds 1948 is het bevrijdingsvuur een belangrijk symbool voor vrijheid.De bevrijdingsvuurestafette bestaat dit jaar 60 jaar.

Ieder jaar wordt van 4 op 5 mei om precies middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken op het plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Dit bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid, en voor leven in vrede en vrijheid. Het herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is hier en waar ook ter wereld.Vele sportgroepen uit het hele land, de pers en vertegenwoordigers van maatschappelijke en bestuurlijke organisaties zijn hierbij aanwezig.Na de ontsteking van het vuur brengen delegaties van tientallen gemeenten en plaatsen de fakkel naar de plek waar hun lokale herdenkingsceremonie en festiviteiten plaatsvinden.

Het thema voor de activiteiten van het landelijk Nationaal Comité 4 en
5 mei is Solidariteit: de ruggengraat van vrijheid. Het stimuleren van bewustwording van vrijheid is onmisbaar.Vrijheid maak je met elkaar!

Ieder jaar wil Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen een andere sportvereniging bij bovenstaand gebeuren betrekken, zodat de vlam als een lopend vuurtje door Enkhuizen gaat. Atletiekverening S.A.V vormt al drie jaar de basis en dit jaar is voetbalvereniging West Frisia benaderd. En zij hebben positief gereageerd. In totaal gaan er 34 personen mee vanuit Enkhuizen. Al met al een geweldig resultaat. Het doel van dit jaar is ook zeker bereikt.Loopgroep Medemblik doet dit jaar voor het eerst mee. Het grootste gedeelte van de estafette zullen we gezamenlijk afleggen.

De vlam wordt in de nachtelijke uren in estafette vorm naar Almere gebracht. Vandaar gaat de groep lopend en fietsend via de Houtribdijk naar Enkhuizen toe. De aankomst bij de Koepoort is om 13.30 uur. Daar wacht een paardentram met de jazzformatie: De Swingers van Jazz voor Juniors de groep op. Er zullen witte ballonnen uitgedeeld worden, die opgelaten worden tijdens de ceremonie op het Landje van Top. I lopers n estafettevorm brengen wij de vlam naar onze gemeente alwaar de burgemeester deze zal ontsteken bij het bevrijdingsfestival op het Landje van Top.

Zowel in Wageningen als in Enkhuizen zal burgemeester Jan Baas de fakkel aannemen. Hij zal de vlam ontsteken en hiermee het startsein geven voor het Bevrijdingspopfestival op het Landje van Top aan de voet van de Dromedaris.

Natuurlijk hopen we dat velen ons verwelkomen bij de Koepoort en mee zullen lopen met de vlam naar het Landje van Top.


---

_____________________________________

Nadere informatie bij :
Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen Dieneke van Tongeren-Schuijt / Truus Römers
t.romers@quicknet.nl

Postbus 11

1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl