NCRV

Themakanaal Geloven

Tussen herdenken en vieren op themakanaal Geloven

Zondag 4 en maandag 5 mei 2008

www.geloven.ncrv.nl

Het NCRV-themakanaal Geloven besteedt op 4 en 5 mei speciale aandacht aan Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Naast bijzondere documentaires zijn er kerk- en gedenkdiensten, programmaâs over rituelen en actuele discussies.

Op 4 mei zendt Geloven drie indrukwekkende documentaires uit: in Tussen hemel en hel, leven met kamp Vught vertellen overlevenden over de verschrikkingen die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Vught meemaakten. De documentaire 2 Minuten stilte a.u.b. gaat over de manier waarop verschillende Nederlanders omgaan met de Dodenherdenking. Op de drempel van het grote vergeten verhaalt over de zoektocht naar de verantwoordelijken van de razzia in Putten in oktober 1944, waarbij zeshonderd mannen werden weggevoerd naar werkkampen.

Het programma Ritueel: een handvol bloemen staat geheel in het teken van de nationale herdenkingsdag op 4 mei. Jacobine Geel praat met verschillende mensen die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij de Dodenherdenking. In de aflevering KRO De Wandeling is er een geënsceneerd gesprek met Etty Hillesum, die gespeeld wordt door actrice Rianne Hammingh. Hillesum overleed in 1943 in Auschwitz. Het gesprek is gebaseerd op teksten uit haar dagboek.

Waarom vieren wij onze vrijheid op 5 mei terwijl Nederland eigenlijk al zo lang vrij is? Deze vraag vormt de rode draad voor het programma Leven in Vrijheid. Door de verandering van de bevolkingssamenstelling in Nederland geven vooral jongere en ânieuwe Nederlandersâ een eigen invulling aan vrijheid.

Naast deze programmaâs biedt Geloven ook ruimte voor een meditatief moment. Op 4 mei om 20.00 uur zal het vanzelfsprekend twee minuten stil zijn op het themakanaal. De programmering van Geloven is eveneens te zien op de website http://geloven.ncrv.nl