Gemeente Nuth


Dodenherdenkingen in Nuth, Hulsberg en Wijnandsrade

"Solidariteit, de ruggengraat van vrijheid"

Nuth

Vredesplatform Nuth en Gemeentebestuur nodigen iedereen uit op zondag 4 mei 2008 deel te nemen aan de Dodenherdenking, die een deels kerkelijk en deels wereldlijk karakter heeft. Onder het motto "Solidariteit, de ruggengraat van vrijheid" wordt deze herdenking gehouden in de Bavokerk en bij het Monument voor de Gevallenen op het Deweverplein, nabij het gemeentehuis in Nuth. Interkerkelijke viering, Stille Tocht en Herdenking Om 19.00 uur begint in de Bavokerk een interkerkelijke viering. Aansluitend vertrekt om ongeveer 19.40 uur vanaf deze kerk een Stille Stoet naar het Monument voor de Gevallenen nabij het gemeentehuis. Gedichten, gebeden en gezang omlijsten in de kerk de oorlogsverhalen en de toespraken, namens Gemeentebestuur en Vredesplatform. Bij het Monument zullen na het Dodenappèl en het spelen van het Taptoe-signaal twee minuten stilte in acht worden genomen. De bloemenhulde, gedichten, het oplaten van witte ballonnen door de kinderen en het zingen van het Wilhelmus completeren hier deze sobere manifestatie. Door bloemen bij het monument te leggen kunnen aanwezigen persoonlijk uiting geven aan hun gevoelens. Leden van Hedwig-Scoutinggroep vormen de erewacht bij het Monument. Het geheel wordt opgeluisterd door het Vredeskoor Nuth. Koffie, uitslag gedicht- en tekenwedstrijd en actie Amnesty International in hal van het gemeentehuis Na afloop maakt plaatsvervangend burgemeester Hubert Vos in de hal van het gemeentehuis bij een kop koffie, aangeboden door het Gemeentebestuur, de prijswinnaars bekend van de dicht- en tekenwedstrijd, uitgeschreven voor leerlingen van de basisscholen bij gelegenheid van deze Herdenking en Bevrijdingsdag. De gedichten en de tekeningen zijn in de hal van het gemeentehuis geëxposeerd. Tevens vraagt Schrijfgroep Nuth van Amnesty International daar aan de aanwezigen brieven te ondertekenen en te versturen voor gevangenen of anderen van wie door regeringen de mensenrechten zijn geschonden en voor wie Amnesty International actie voert.

Wijnandsrade

Heemkundevereniging Vrienden van Wijnandsrade nodigt u van harte uit voor het bijwonen van de jaarlijkse dodenherdenking op zondag 4 mei 2008. De viering begint om 18.00 uur met een gebedsdienst in de Stefanuskerk. Daarna worden bij de gedenksteen, gelegen nabij het oude kerkhof, de in Wijnandsrade gesneuvelde geallieerde soldaten herdacht. Ook hier zal het Wilhelmus worden gezongen en is er gelegenheid een bloemenhulde te brengen. De viering zal om 18.45 uur beëindigd zijn.

Hulsberg

In Hulsberg vindt eveneens op 4 mei a.s. een kleine viering plaats in het kader van de dodenherdenking. Deze plechtigheid vindt plaats bij het herdenkingsmonument gelegen aan de Schoolstraat te Hulsberg. Aanvangstijdstip is 19.30 uur. Pastoor Ubachs zal bij het monument een gebed uitspreken en een korte toespraak houden. Ook vindt er een kranslegging plaats. Vlaggen halfstok Het Gemeentebestuur vraagt alle inwoners om vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur halfstok te vlaggen om zo de betrokkenheid te laten blijken.