Gemeente Schiedam


April

Programma rond herdenking gevallenen en viering Bevrijdingsdag

22 april 2008

Herdenking gevallenen op 4 mei
Op zondag 4 mei zal zoals ieder jaar de herdenkingsplechtigheid voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog worden gehouden bij het monument in de Plantage. Ook dit jaar wordt de jeugd op voorstel van burgemeester Verver-Aartsen nauw bij de herdenking betrokken. De burgemeester zal namens het gemeentebestuur een krans leggen bij het monument samen met leerlingen van basisschool Het Meesterwerk.

Het programma van 4 mei

19.30 uur
Aanvang plechtigheid rond de kranslegging bij oorlogsmonument in de Plantage.

De burgemeester van Schiedam, mevrouw Verver-Aartsen, zal een toespraak houden en vervolgens als eerste een krans leggen. Daarna zullen verschillende organisaties bloemen en kransen leggen bij het monument. De Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids speelt koraalmuziek en Schiedamse scouts vormen de erewacht.

Om twee minuten voor acht wordt de Last Post gespeeld. Daarna zullen twee minuten stilte in acht worden genomen, waarna het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus zullen worden gezongen.

Het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus brengt na afloop van de herdenkingsplechtigheid het lied De achttien doden ten gehore. Dit is een door Jos Vranken sr. voor vierstemmig mannenkoor getoonzette versie van het gedicht van Jan Campert. Hij schreef dit gedicht als reactie op de fusillade van achttien verzetsmensen op de Waalsdorpervlakte op donderdag 13 maart 1941.

Vijftien van hen behoorden tot de eerste Nederlandse verzetsgroep De Geuzen. De andere drie waren betrokken bij de organisatie van de februaristaking in Amsterdam. Jan Campert zelf stierf op 12 januari 1943 in Neuengamme.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid in de Plantage wordt om 19.00 uur een dienst gehouden in de Evangelisch Lutherse Kerk aan de Lange Nieuwstraat 219.

Viering van de bevrijding op 5 mei
De provincie Zuid-Holland is dit jaar aangewezen door het 5 mei Comité om als gastprovincie op te treden voor de start van de nationale viering van 5 mei. De activiteiten op 5 mei vinden grotendeels plaats in Rotterdam, omdat in deze stad jaarlijks ook het provinciale Bevrijdingsfestival Zuid-Holland plaatsvindt.

De gemeenten in Zuid-Holland is gevraagd de bevrijdingsvlam op de fiets uit Wageningen op te halen en deze via Rotterdam naar hun eigen gemeente te brengen. In de nacht van 4 op 5 mei zullen vier fietsers van de Fietstoerclub Rijnmond deel uitmaken van een groot peloton dat de vlam uit Wageningen ophaalt. Rond de ontsteking van de bevrijdingsvlam in Schiedam vindt een kort feestelijk programma plaats.

Het programma van 5 mei

12.00 uur
Drie parachutisten van het Skydivingteam uit Rotterdam zullen een spectaculaire landing maken in het plantsoen aan de Tuinlaan. Door middel van hun bestuurbare parachutes kunnen zij exact de landingsplaats bepalen.

13.00 uur
Vier fietsers. leden van de Fietstoerclub Rijnmond uit Schiedam overhandigen de bevrijdingsvlam die zij hebben opgehaald in Wageningen aan burgemeester van Schiedam, mevrouw Verver-Aartsen, die vervolgens de bevrijdingsvlam zal ontsteken bij het monument in de Plantage aan de Gerrit Verboonstraat.

13.30 uur
Einde programma