Gemeente Heerenveen

Dodenherdenking 4 mei

Zondag 4 mei aanstaande is de dag van de jaarlijkse nationale herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Ook in Heerenveen wordt dan een Stille Tocht gehouden en wel vanaf het gemeentehuis naar het monument in de Van Maasdijkstraat. Daar vindt rond 20.00 uur een korte plechtigheid plaats.

De waarde van de herdenking wordt uiteraard onderstreept als aan de Stille Tocht zoveel mogelijk inwoners van Heerenveen deelnemen.

Het programma is als volgt:
19.30 uur verzamelen op de Oude Koemarkt voor de hekken van Crackstate;
19.35 uur vertrek van de Stille Tocht naar het monument aan de Van Maasdijkstraat. Tamboers met omfloerste trom gaan voorop; 19.45 uur aankomst bij het monument. De brassband Pro Rege speelt koraalmuziek;
19.50 uur voordracht gedichten en toespraak burgemeester; 19.58 uur Last Post
20.00 uur twee minuten stilte;
20.02 uur spelen Wilhelmus, kranslegging;
20.05 uur defilé langs het monument; bloemlegging, einde plechtigheid.

Voorafgaand aan de tocht zullen puppies worden uitgedeeld. Deze speldjes zijn in Angelsaksische landen het herinneringssymbool voor veteranen. Plaatsgenoot Dijkstra heeft de puppies in Canada meegekregen van een veteranenmuseum met het verzoek deze uit te delen bij de dodenherdenking.

De nationale dodenherdenking raakt iedereen.Vandaar dat het gemeentebestuur:
* de inwoners van Heerenveen verzoekt om vanaf 18.00 uur tot ongeveer 21.00 uur (zonsondergang) de vlaggen halfstok te hangen en van 20.00 uur tot 20.02 uur stilte in acht te nemen; * de kerken verzoekt om vanaf 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur de klokken te luiden;
* horeca-ondernemers c.a. verzoekt de exploitatie zodanig aan te passen dat tussen 19.30 uur en 20.30 uur geen sprake is van vermaak;
* winkeliers en het bedrijfsleven verzoekt om van 18.00 uur tot 21.00 uur de buitenreclame te doven.

Afbeelding 1
Bijeenkomst Raad van Kerken
Traditiegetrouw organiseert de R aad van Kerken Heerenveen e.o. op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in de Kerk aan de Fok. De bijeenkomst begint om 18.45 uur en staat in het teken van het thema 'Tot het vierde geslacht'. Daarom worden familiegeschiedenissen verteld, waaruit blijkt wat voor impact de oorlog heeft op de levens van gewone mensen en hun kinderen. Sprekers zijn mevrouw E. Bouwhuis (afkomstig uit Oost-Duitsland) en dominee C.C.Wessel. Verder zullen twee vrouwen van de werkgroep Herkenning hun verhaal vertellen. Die vrijwilligerswerkgroep is in 1981 ontstaan om hulp te geven aan de nakomelingen van hen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden, dan wel de bezetter waren (kinderen van Duitse militairen). De bijeenkomst (geen kerkdienst) is bedoeld voor alle inwoners van Heerenveen. De bezoekers krijgen na afloop een bloem aangeboden om aan de voet van het gedenkteken aan de Van Maasdijkstraat te leggen. Dit als groet aan hen die voor een betere en rechtvaardiger wereld hun leven lieten. De duur van deze bijeenkomst is dusdanig, dat de bezoekers kunnen aansluiten bij de stille tocht.

Reqiuem
Na de dodenherdenking verzorgt het Toonkunstkoor Heerenveen in de RK-kerk de uitvoering van het requiem van Fauré. Solisten zijn sopraan Inkje Bakker en bas Ben Brunt; het orgel wordt bespeeld door Fedde Tuinstra. Het geheel staat onder leiding van dirigent Pauli Yap. De uitvoering begint zondagavond om 20.45 uur, de toegang is gratis.