Gemeente De Marne


4 mei-herdenkingen 2008

De Nationale Herdenking wordt in Nederland altijd op 4 mei gehouden, ongeacht de dag van de week.

Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Op veel plaatsen vinden herdenkingsplechtigheden plaats en worden bloemen gelegd bij monumenten. In onze gemeente worden in de volgende plaatsen herdenkingen gehouden.

Eenrum:
Om 19.45 uur vertrekt de stoet vanaf het dorpsplein naar het oorlogs-monument voor de Hervormde kerk. Het monument bij de kerk is door OBS
De Octopus geadopteerd. Na de herdenking bij de kerk worden in de Jodengang bloemen gelegd bij het monument voor de weggevoerde Joodse Eenrumers. Bij beide monumenten voert burgemeester Stam het woord.

Kloosterburen:
Verzamelen om 19.15 uur bij verzorgingscentrum t Olde Heem. Hier houdt wethouder Bakker een korte toespraak. Daarna volgt een stille tocht naar het monument bij de N.H. Kerk. Hier legt de wethouder samen met schoolkinderen een bloemstuk bij het monument.

Leens:
Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de Petruskerk. Hieraan wordt namens de gemeente medewerking verleend door wethouder Hiemstra.

Na de dienst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats. Daar legt de wethouder een krans bij het monument.

Ulrum:
In de kerk aan de Leensterweg is om 19.00 uur een herdenkingsdienst. Daarna volgt een stille tocht naar de begraafplaats. Hier legt wethouder Van Dijk samen met schoolkinderen een krans bij het graf van de Engelse piloten.