Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 april 2008

Onthulling van 5e oorlogsmonument in De Baarsjes

De Baarsjes krijgt een nieuw oorlogsmonument in het Sieraad. Mevrouw Bloeme Evers van Synagoge West en rabbijn Menachem Evers onthullen het monument tijdens de dodenherdenking op zondag 4 mei.

Eind 1941 werd het Joden verboden onderwijs te hebben. Bij de 4e ambachtschool in De Baarsjes, tegenwoordig het Sieraad, werden vier joodse leerlingen van school verwijderd. Twee van hen zijn omgekomen in een concentratiekamp. Het lot van de andere twee is tot de dag van vandaag onbekend.

Het monument is een plaquette in de vorm van een Davidsster. Het is begin jaren 90 gemaakt door leerlingen van de Ambachtschool ter nagedachtenis aan de 4 Joodse leerlingen. Bij de restauratie van het Sieraad werd ook het gedenkteken opgeknapt. Het gedenkteken is inmiddels gerestaureerd en wordt onthuld in Het Sieraad tijdens de 4 mei plechtigheid.

Het 4 mei programma start om 18.15 uur in Het Atrium van Het Sieraad (Postjesweg 1). Daarna voert een stille tocht via het monument op de hoek Marco Polostraat/Postjesweg naar het kruismonument op het Columbusplein. Daar worden om 20.00 uur met twee minuten stilte de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

In De Baarsjes zijn enkele monumenten ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Er zijn monumenten op het Columbusplein, in de Witte de Withstraat, in Nieuw Vredenburgh (Postjesweg) en één op de hoek van de Marco Polostraat/Postjesweg.