Gemeente Purmerend

Purmerend herdenkt

22 april 2008

Herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk zondag 4 mei 2008.

In aansluiting op de herdenkingsplechtigheid ter nagedachtenis aan Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen geven het Waterlands Kamerkoor onder leiding van Wolfgang Lange en de Classic Frogs onder leiding van Kirstin Gramlich een concert in de Nicolaaskerk.

Het concert dat ieder jaar voor de Nationale Herdenking van 4 mei wordt georganiseerd door de Muziekschool Waterland in opdracht van de Gemeente Purmerend zal plaatsvinden in de Nicolaaskerk. Deze muzikale omlijsting van de Nationale Herdenking wordt voorafgegaan door een stille tocht. De tocht begint om 19.15 op de Kaasmarkt en eindigt daar ook met de taptoe die de jaarlijkse twee minuten stilte om 20.00 uur inluidt.

Aansluitend aan de stille tocht kunt u in de Nicolaaskerk luisteren naar twee heel verschillende en bijzondere koren uit Purmerend.

De Classic Frogs, een koor voor jongeren en jong volwassenen van de Muziekschool Waterland, brengen enkele spirituals en avondliederen van uiteenlopende Europese componisten zoals Zoltán Kodály, César Franck en Thomas Morley ten gehore. Dit jonge koor kiest graag liederen tot zijn repertoire, waarin het overstijgen van de grenzen en het zoeken naar vriendschap en vrede thema zijn. Het gezongen programma wordt afgewisseld met teksten van Martin Luther King, voorgelezen door leden van het koor.

Het Waterlands Kamerkoor zingt speciaal voor deze herdenking de Messa di Requiem van Ildebrando Pizzetti (1880-1968). Dit prachtige a-capellawerk is voltooid in 1923 en bestaat uit vijf delen. De componist Pizzetti geeft zijn requiem een wonderbaarlijke emotionele kracht door met zijn muziek een brug te slaan tussen de traditie van het middeleeuwse Gregoriaans en de bijna opera-achtige melodieën uit de twintigste eeuw.

Ieder jaar wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei (www.4en5mei.nl) een thema uitgezocht. Dit jaar staat de herdenking in het kader van het thema: Solidariteit, de ruggengraat van vrijheid. Burgemeester Leen Verbeek zal tijdens het concert in de Nicolaaskerk een werk voordragen dat aansluit op dit thema.

Herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk 4 mei 2008

Aanvang 20.15 uur, aansluitend aan stille tocht om 19.15 uur vanaf de Kaasmarkt.

Einde ongeveer 21.15 zonder pauze.

Vrije toegang.

Voor meer informatie over de koren zie www.muziekschoolwaterland en www.waterlandskamerkoor.nl.