Gemeente Soest

Herdenking oorlogsslachtoffers

Datum: 25/04/2008

Soesterberg - De Koninklijke Luchtmacht, inwoners van Soesterberg en genodigden herdenken zondag 4 mei 2008 op de vliegbasis Soesterberg de tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen van de militaire luchtvaart en de oorlogsslachtoffers uit het dorp Soesterberg.

De plechtigheid vindt plaats van 11.00 tot 12.00 uur bij het monument voor de gevallenen op de vliegbasis Soesterberg en vangt aan met het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag en de luchtmachtvlag.

Voor geïnteresseerde omwonenden die deze ceremonie bij willen wonen staat op zondag 4 mei 2008 om 10.00 uur op het Dorpsplein te Soesterberg een bus gereed om hen naar de basis te brengen. Na afloop worden zij weer teruggebracht.

Programma

De Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK), Luitenant-Generaal vlieger J.H. de Jong, zal daarna de aanwezigen toespreken. Na daaropvolgende korte toespraken vindt de kranslegging plaats. Naast de C-LSK zullen o.a. de Gemeente Soest, het Oranje Comité Soesterberg, een afvaardiging Veteranen Militaire Luchtvaart en een afvaardiging van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht een krans leggen. Hierna volgen twee minuten stilte. De plechtigheid wordt vervolgd met het hijsen van de vlaggen terwijl het Wilhelmus ten gehore wordt gebracht.

Na afloop van het Wilhelmus vliegen vier F-16 jachtvliegtuigen, afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden, een ´Missing Man´ -formatie (een formatie waarbij de symmetrie met opzet wordt ´verstoord´ door een opengevallen plaats in de formatie). Ter afsluiting van de plechtigheid vindt er een defilé plaats langs het monument.

De kranslegging vindt plaats ten overstaan van een gewapende wacht, deputaties van de Luchtmachtonderdelen en het Hoofdkwartier Koninklijke Luchtmacht, een vertegenwoordiging van veteranen, autoriteiten en inwoners van het dorp Soesterberg. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt de muziek tijdens de plechtigheid. ´s Avonds zullen vertegenwoordigers van vliegbasis Soesterberg eveneens een krans leggen bij de herdenking in het dorp Soesterberg.

.