Gemeente Barneveld


Richtlijnen voor herdenking 4 mei en viering 5 mei 2008

BARNEVELD, 24 april 2008

Op 4 mei herdenken we in Nederland allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Op 5 mei staan we stil bij de bevrijding van ons land.

Herdenking op zondag
Dit jaar valt de datum van 4 mei op een zondag. De regering heeft daarover indertijd de beslissing genomen, dat de herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei altijd op deze dagen doorgaan, ongeacht op welke dagen deze data vallen en ongeacht een eventueel religieus karakter van deze dagen.

Het gemeentebestuur van Barneveld conformeert zich aan dit regeringsstandpunt en dat betekent dat de Nationale Dodenherdenking in de gemeente Barneveld op zondag 4 mei 2008 plaatsvindt.

Een vast onderdeel van de herdenking vormt het luiden van de klokken van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur. Daarbij wordt zoveel mogelijk met anderen rekening gehouden; zo worden klokken in gemeentelijke torens niet geluid als er in het bijbehorende kerkgebouw op dat moment een dienst wordt gehouden.

Richtlijnen
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor deze Nationale Herdenking de volgende richtlijnen opgesteld:

* Het halfstok hangen van de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van 18.00 uur tot zonsondergang.

* Het respecteren van de twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur.

* Het oproepen tot het niet (laten) organiseren van vermakelijkheden in openbare gelegenheden. Daar-bij wordt verzocht muziek en activiteiten te staken tussen 19.45 en 20.15 uur, en met nadruk wordt verzocht het in ieder geval mogelijk te maken dat bezoekers de twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur in acht kunnen nemen. Ook bij de verdere invulling van de avondactiviteiten wordt verzocht zoveel mogelijk rekening te houden met het bijzondere karakter van deze avond.
* Het achterwege laten van demonstratieve uitingen in de vorm van spandoeken, vaandels, spreekkoren, of welke andere vorm dan ook.

Herdenkingsplechtigheden
Iedereen kan deelnemen aan een herdenkingsplechtigheid:


1. In Barneveld is om 19.15 uur een herdenkingsbijeenkomst bij het nieuwe monument op het terrein bij de ingang van de gemeentelijke begraafplaats De Plantage aan de Narcissenstraat. Na afloop van de plechtigheid bestaat de mogelijkheid in de aula bij de begraafplaats een kopje koffie te drinken.


2. In Voorthuizen is er een herdenkingsdienst om 19.00 uur in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 35. Om 19.45 zal van hier een stille tocht vertrekken via de begraafplaats naar het monument op de hoek van de Kerkstraat en de Rubensstraat.


3. In Garderen begint om 19.50 uur een stille tocht vanaf dorpshuis De Koepel naar het monument op de Putbrink.


4. In De Glind is een korte herdenkingsbijeenkomst om 19.30 uur in de dorpskerk, vanwaar men om 19.50 uur te voet naar het monument aan de Postweg gaat.

Bij een stille tocht is het gebruikelijk de weg naar de plaats van de plechtigheid te voet en in stilte af te leggen. Op de herdenkingsplaats worden de gevallenen herdacht door twee minuten van volkomen stilte in acht te nemen. Daarna gaan de deelnemers stilzwijgend terug naar het uitgangspunt, waar de stoet wordt ontbonden.

Mutatiedatum 25/04/2008