Gemeente Baarn

Nationale Herdenking 4 mei in Baarn
oorlogsmonument stationsplein baarn

Op zondagavond 4 mei 2008 kunt u in Baarn deelnemen aan de Nationale Herdenking. Tijdens de Nationale herdenking herdenken we alle burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. We herinneren ons de periode van onvrijheid.

U kunt deelnemen aan de herdenking van de gevallenen door het halfstok hangen van de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van 18.00 uur tot zonsondergang (± 21.10 uur), als bewijs van eerbied en respect voor de gevallenen. Voor het vlaggen gelden de volgende regels: Bij 'halfstok vlaggen' wordt de vlag niet opgebonden aan de mast: hij moet los kunnen wapperen.

Stille tocht en plechtige herdenking
U kunt ook deelnemen aan de stille tocht vanaf het gemeentehuis naar het monument voor de gevallenen op het Stationsplein. Daar vindt een korte plechtige herdenking plaats. De herdenking is tevens bedoeld om een beroep te doen op ieders verantwoordelijkheid in het tegengaan van onderdrukking, racisme en onverdraagzaamheid.
Het Comité 4 en 5 mei Baarn verzoekt de deelnemers aan de stille tocht om 19.30 uur op de Stationsweg ter hoogte van het gemeentehuis te verzamelen. Nabestaanden of bekenden van gevallenen en militairen wordt verzocht aan de kop van de stoet te lopen. Tijdens de stille tocht worden geen spandoeken, vlaggen, vaandels of andere uiterlijke tekenen van politieke of persoonlijke overtuiging getoond. Ook wordt de deelnemers gevraagd ook echt stil te zijn tijdens de tocht. De organisatie hoopt wederom op een grote deelname van de jongeren en mensen van verschillende afkomst.
De aangepaste route van de stille tocht (in verband met de verbouwing van de Brink) is als volgt: Stationsweg, Oranjepark, Oranjestraat, Laanstraat, Spoorstraat, Prins Hendriklaan, Koningsweg, Stationsplein. Deze wegen/weggedeelten zijn gedurende de stille tocht tijdelijk voor alle verkeer afgesloten. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend wordt het Wilhelmus gespeeld. Daarna dragen twee middelbare scholieren eigen gedichten voor. Tot besluit heeft iedereen de gelegenheid om bloemen te leggen aan de voet van het monument.

Rondom de stille tocht vinden de volgende activiteiten plaats: 18.30 - 19.00 uur: het carillon in de toren van de Pauluskerk wordt op passende wijze bespeeld;
19.00 - 19.25 uur: gelegenheid tot individuele bezinning in de Pauluskerk;
vanaf 20.45 uur: herdenkingsconcert van het Groot Nicolaaskoor in de Nicolaaskerk (Kerkstraat).

Aanbevelingen en maatregelen
In verband met het ingetogen karakter van de Nationale Herdenking, mogen op 4 mei van 18.00 tot 21.00 uur geen openbare vermakelijkheden worden geboden. Gedurende dezelfde tijd worden buitenverlichting en lichtreclames zoveel mogelijk gedoofd en wordt op de openbare weg geen muziek ten gehore gebracht. Van 19.45 uur tot 30 seconden vóór 20.00 uur luiden zoveel mogelijk de kerkklokken. Het gemeentebestuur roept iedereen op van 20.00 tot 20.02 uur (twee minuten) volledige stilte in acht te nemen en ook anderen daartoe in de gelegenheid te stellen. Ter herkenning wordt van 20.00 tot 20.02 uur de openbare verlichting ontstoken. Horecaondernemers wordt met nadruk verzocht om terrassen gesloten te houden en de twee minuten stilte in hun ondernemingen te respecteren. Tussen 19.30 en 20.15 uur zijn de volgende wegen afgesloten in de richting van het station: Gerrit van der Veenlaan (vanaf Oude Utrechtseweg), Amalialaan (vanaf Oude Utrechtseweg), Koningsweg (vanaf Prins Hendriklaan), Stationsplein (vanaf de Stationsweg) en het pad langs het spoor (vanaf de Stationsweg).