Gemeente Stadskanaal

In alle dorpen van de gemeente Stadskanaal zijn op de avond van 4 mei herdenkingsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn georganiseerd door de Herdenkingscomité's en Verenigingen van Plaatselijk Belang van de plaatsen Stadskanaal, Musselkanaal, Alteveer en Onstwedde. Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenkingsplechtigheden bij te wonen.

De bijeenkomsten vinden plaats bij de herdenkingsmonumenten. Er zijn ondere andere toespraken namens het gemeentelijk bestuur, voordrachten door leerlingen en anderen. Ook is er muzikale omlijsting. Iedereen die dat wil kan in het defilé bloemen of een krans leggen.

Stadskanaal


* Start: 19.00 bij Verzetsmonument in het Julianapark.
* Kranslegging en rede door wethouder J.W. van de Kolk en de voorzitter van het Herdenkingscomité. Aansluitend koorzang.
* Leerlingen van de Willibrordschool, het Ubbo Emmius-, het Comeniuscollege, de Oranje Nassauschool en de andere basisscholen leggen bloemen. Daarna kunnen aanwezigen bloemen leggen.
* Opstelling van de stoet voor een stille tocht naar het Pools Monument.

* Om 19.30 uur wordt bij het Pools Monument de herdenking voortgezet met koraalmuziek door Crescendo. Na een korte overdenking en kranslegging door wethouder J.W. van de Kolk, de heer J. Deuring en het Comité, verzorgen leerlingen van het Comeniuscollege een declamatie.

* Leerlingen van onder andere het Ubbo Emmius-, het Comeniuscollege en de Oranje Nassauschool leggen bloemen.

* Crescendo vertolkt het Poolse en Nederlandse volkslied en `The Last Post'.

* Na de bloemlegging door de aanwezigen stelt de stoet zich op voor een stille tocht naar het Joods Monument.

* Om 19.50 uur start de herdenkingsbijeenkomst bij het Joods Monument (Navolaan) met een toespraak door de voorzitter van het Joods comité en door wethouder van de Kolk.
* Declamatie door leerlingen van het Ubbo Emmiuscollege.
* Kranslegging door wethouder van de Kolk en de heer J. Deuring, het Herdenkingscomité en de Verzetsstrijders.

* Bloemlegging door leerlingen van het Ubbo Emmius- en Comeniuscollege, de Oranje Nassauschool en andere scholen.
* Twee minuten stilte.

* Aansluitend kunnen alle aanwezigen bloemen bij het monument leggen.

Musselkanaal


* Om 18.00 uur begint de herdenking met de vlagparade en het opstellen van de Wacht door Regionaal Militair Commando Noord.
* Ontvangst is om 18.15 uur in de `Grote Zaal' van `de Heggerank' aan het Willem Diemerplein. Koraalmuziek door muziekkorps Amicitia.

* Om 18.35 uur opening door de voorzitter van het 4-mei-comité, de heer G. Munneke. Aansluitend een optreden door het Musselkanaalster Mannenkoor onder leiding van dirigent, de heer B. Smit en het verhaal `Herinneringen' door A. Smit.
* Het Musselkanaalster Mannenkoor treedt nogmaals op, waarna een leerling uit het voortgezet onderwijs een declamatie verzorgt.
* Stille tocht naar het monument nabij de IJzeren Klap. Muziekkorps `Amicitia' speelt koraalmuziek.

* Om 19.45 uur een welkomstwoord door de heer G. Munneke en een rede door burgemeester Stavast. De klokken worden geluid en `The Last Post' geblazen.

* Na de twee minuten stilte om 20.00 uur, wordt het Wilhelmus gezongen. Aansluitend leggen burgemeester Stavast en de heer B.J. Leffers een krans. Eveneens worden kransen gelegd namens het 4-mei Comité, door de heer G. Bruggink en mevrouw M. van der Aa, door de heer Poland namens het Comité Indiëgangers, de scholen, het Oranje Comité en de jongeren van de Kameleon. Daarna kunnen de aanwezigen bloemen leggen.

Mussel


* De herdenking start om 19.30 uur met muziek door Muziekvereniging `Jeduthun' bij het monument aan het Wagenspoor. Aansluitend een citaat/gedicht door een leerling van de Heilig Hartschool
* Toespraak door raadslid F. Schulte; een citaat/gedicht, voorgedragen door een leerling van de Gereformeerde Streekschool De Basis.

* Muziekvereniging `Jeduthun' speelt muziek, gevolgd door een toespraak namens de bevolking door de heer S.J. van der Veen.
* Een leerling van CBS Op de Zandtange draagt een citaat/gedicht voor. Muziekvereniging `Jeduthun' speelt, gevolgd door klokgelui en het trompetsignaal `Geeft Acht'.

* Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. `The Last Post' wordt gespeeld, waarna het eerste couplet van het Wilhelmus in samenzang onder leiding van `Jeduthun'.

* Er worden kransen gelegd, namens het gemeentebestuur, door de heer Schulte en raadslid M. Kanter en door mevouw J. Wubs-Strockmeijer en de heer J. Moorlag, namens de bevolking.
* Samenzang van het zesde couplet van het Wilhelmus, onder leiding van `Jeduthun', waarna iedereen gelegenheid heeft om bloemen bij het monument te leggen.

* Voor belangstellenden is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken in het gebouw achter de Nederlands Hervormde kerk.

Alteveer


* Om 19.40: verzamelen op het plein bij de kerk. Daarna gaat de stille tocht naar het oorlogsmonument op de gemeentelijke begraafplaats van Alteveer.

* Om 19.50: voordracht van een gedicht door kinderen van de basisscholen.

* Toespraak door wethouder J.J. Duit, namens gemeente Stadskanaal.
* Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daarna speelt De Christelijke Muziekvereniging Excelsior het Wilhelmus en het Pools volkslied, gevolgd door kransleggingen, namens de gemeente door wethouder Duit en raadslid H. Dijkman en namens de gemeenschap door Plaatselijk Belang en de leerlingen van de basisscholen.

* Tenslotte trekken de overige belangstellenden in défilé langs het monument om bloemen te leggen.

Onstwedde


* De herdenking begint om 19.40 uur met klokgelui van de drie plaatselijke kerken, gevolgd door het spelen van koralen door Muziekvereniging `Phiesta'.

* Om ongeveer 19.50 uur een welkomstwoord door mevrouw J. Prins, namens het 4 mei-comité, waarna de namen van de oorlogsslachtoffers worden voorgelezen. Aansluitend wordt er een gedicht voorgedragen en houdt wethouder J. Bessembinders een korte overdenking.

* Het spelen van de `Taptoe' door de heer R. Klap, klinkt voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20.00 uur.
* Vervolgens is de kranslegging namens de gemeente door wethouder J. Bessembinders en raadslid mevrouw I. Sterenborg, namens de Onstwedder bevolking door leerlingen van de Prof. Langeveldschool.
* Défilé langs het gedenkteken. Iedereen kan dan bloemen leggen.

Waarom twee minuten stilte?

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in andere oorlogssituaties en bij vredesmissies is omgekomen. Dit is een plechtig moment. De gemeente verzoekt daarom iedereen vriendelijk om tijdens de dodenherdenking in de buurt van de herdenkingsmonumenten stilte in acht te nemen.

Vlagprotocol op 4 en 5 mei

's Avonds vanaf 18.00 uur hangt bij alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. De vlag wordt na de twee minuten stilte niet in top gehesen, maar blijft overal halfstok tot zonsondergang. De vlag wordt binnengehaald door de vlag eerst langzaam in top te hijsen en vervolgens neer te halen. Op woensdag 5 mei mag u de vlag van zonsopgang tot zonsondergang tonen.
* 25 april 2008