Scouts assisteren bij Nationale Herdenking

28/04/2008 10:00

Scouting Nederland

Scouts assisteren bij Nationale Herdenking

Op 4 mei assisteren zestig scouts bij de herdenkingsplechtigheden op de Dam in Amsterdam. Na een intensieve voorbereiding zijn ze niet alleen in staat vlekkeloos te assisteren bij de ceremonie, ze weten ook wat de functie van herdenken is en waarom Nederland dat meer dan zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds doet.

Scouts verlenen al tientallen jaren assistentie bij de herdenking. Dat heeft behalve het ceremoniële karakter ook een inhoudelijk aspect. Deze scouts, in leeftijd variërend van elf tot zeventien jaar, vinden het belangrijk om stil te staan bij de manier waarop hun vrede tot stand is gekomen. Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei 's avonds assisteren ze uit volle overtuiging. Ze weten meer van het thema oorlog en vrede dan hun leeftijdsgenoten. In twee voorbereidingsbijeenkomsten hebben ze het onderwerp 'Herdenken in vrijheid' van alle kanten belicht.

Voorbereiding
Tijdens de eerste bijeenkomst beleefden de scouts een intensief programma: ze bezochten het Oranjehotel in Scheveningen en gingen van daaruit naar de Waalsdorpervlakte. Verder spraken ze met een overlevende van het doorgangskamp Westerbork, met een overlevende van het Jappenkamp en met iemand die onderduikers in zijn huis had opgenomen. Deze ervaringen zorgden voor indringende inzichten bij de scouts. Ook de Nederlandse missie in Afghanistan kwam aan de orde tijdens dit weekend. Hiermee werd de verbinding gelegd tussen de Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse situatie. De scouts discussieerden over wat het betekent om de vrijheid te hebben om te kunnen herdenken. Of hardop te kunnen zeggen wat je vindt. Ze vinden dat dit voorbereidingsweekend een heel goede bijdrage levert aan hun betrokkenheid bij de plechtigheden op de avond van de vierde mei.

Deelnemende scouts komen uit Den Haag, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, Wassenaar, Raalte, Gouda, Apeldoorn, Bergschenhoek, Soest, Leidschendam, Brandwijk, Epe, Hillegom, Zoetermeer, Krimpen aan de Lek, Waddinxveen, Ridderkerk, Nieuw Lekkerland, De Bilt, Dordrecht, Gorinchem, Heerde, Hellevoetsluis, Amsterdam, Reeuwijk, Lisse en Deventer.






Noot voor de redactie:

Einde bericht. Noot voor de redactie,