Gemeente Langedijk


28 april 2008

Dodenherdenking op twee locaties in Langedijk

Aan het vieren van de bevrijding op 5 mei gaat herdenken vooraf. Op 4 mei herdenken we allen die voor onze vrijheid zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog bij oorlogshandelingen of in het verzet tegen de bezetter. We herdenken ook hen die zijn omgekomen in de vernietigingskampen van het nazi-regime. En we herdenken hen die zijn gevallen bij vredesmissies, waar ook ter wereld. Van 18.00 uur tot een half uur voor zonsondergang zullen bij alle openbare en kerkelijke gebouwen in Langedijk de vlaggen halfstok hangen. Inwoners wordt verzocht dit voorbeeld te volgen.

Noord-Scharwoude

Om 19.00 uur begint een herdenkingsbijeenkomst in De Kloosterhof, naast de St.Jan de Doper. Sprekers zijn wethouder J.Koolaard van de gemeente Langedijk; ds. B.S.Santema, doopsgezind predikant in Langedijk en de heer C.B.Zwaga, lid van het 4-mei comité Langedijk. Mevrouw Hink-Appel draagt een gedicht voor. Het geheel wordt omlijst door muziek uit verschillende culturen, uitgevoerd door Langedijker musici.

Om 19.40 uur vertrekken de bezoekers van deze bijeenkomst in stille tocht naar het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat. Daar speelt vanaf 19.50 uur Harmonie Apollo. Om 1 minuut voor 20.00 uur wordt de Last Post geblazen, waarna twee minuten stilte volgen. Hierna speelt de harmonie twee coupletten van het Wilhelmus, waarbij u van harte wordt uitgenodigd mee te zingen. De schooljeugd zal gedrukte exemplaren van het Wilhelmus uitdelen. Vervolgens worden er kransen en bloemen gelegd bij het monument. Daarna wordt er gedefileerd langs het monument en om het plantsoen.

Tot slot is er gelegenheid om bij een kopje koffie of thee na te praten in de Kloosterhof. U bent daarbij van harte welkom.

Sint Pancras

Om 19.00 uur begint een Oecumenische Gebedsdienst in Kerkelijk Centrum de Regenboog aan de Bovenweg in Sint Pancras. Voorganger is de heer Johan Potter.

Om 19.30 uur vertrekken de bezoekers van deze bijeenkomst in stille tocht naar het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg. Om 19.45 uur kunt u ook aansluiten bij de Rabobank aan de Bovenweg 180 te Sint Pancras. Bij het monument wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, waarna er bloemen worden gelegd.

Meer informatie over de herdenking in Langedijk vindt u op de website www.langedijkherdenkt.nl.