Gemeente Hengelo

Actueel

Stille Tocht en herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Hengelo, 28 april 2008

Stille Tocht en herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Op maandag 5 mei vieren wij Nationale Bevrijdingsdag. Op de vooravond daarvan, op zondag 4 mei, worden ook in Hengelo de slachtoffers herdacht van de laatste wereldoorlog, en alle offers van geweld van toen en nu. Daarom wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis worden kransen gelegd.

Stille Tocht

Zondag 4 mei om 19.40 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf het Mitchamplein via de Deldenerstraat en de Langestraat naar het herdenkingsmonument op het Burgemeester Jansenplein voor de traditionele dodenherdenking om 20.00 uur. Het Twents TNT Fanfare Orkest zorgt voor een passende muzikale omlijsting. Voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt de Last Post gespeeld, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Vervolgens legt het gemeentebestuur een krans, waarna het Twents TNT Fanfare Orkest twee coupletten van ons volkslied speelt. Vervolgens is er voor organisaties en personen gelegenheid tot het leggen van bloemen en kransen bij het herdenkingsmonument.

Voorafgaand aan de Stille Tocht, om 17.30 uur, wordt in het stadhuis een korte ceremonie gehouden bij het Joods Gedenkteken.

Herdenkingsbijeenkomst

Ook dit jaar wordt aansluitend aan de kransleggingen een korte herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Lambertusbasiliek. Omstreeks
20.15 uur kunnen stadgenoten hier bijeenkomen om zich te bezinnen op de bezetting van stad en land, op ellende tijdens de bezetting en op de bevrijding. De meditatie wordt dit jaar uitgesproken door oud-burgemeester Lemstra. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd ook bij de herdenkingsbijeenkomst aanwezig te zijn.

Vlaginstructies

Op zondag 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang wordt aan openbare gebouwen, evenals aan zoveel mogelijk particuliere woningen en vaartuigen, de nationale vlag halfstok gehangen. Iedereen wordt verzocht op deze wijze te vlaggen. De vlaggen hangen halfstok en worden niet meer in top gehesen.