Gemeente Leeuwarden

De Mauthausencyclus in Grote Kerk in Leeuwarden

Op zondag 4 mei zal Douwe Heeringa op uitnodiging van de gemeente Leeuwarden de Mauthausencyclus zingen in De Grote Kerk in Leeuwarden.

De Ballade van Mauthausen is gecomponeerd in 1965 door de Griek Mikis Theodorakis en is gebaseerd op gedichten van Iacovos Kambanellis die zelf het kamp Mauthausen overleefde. Het werk van Kambanellis ontstond in het kamp Mauthausen. De thematiek is dat alle plaatsen waar de dood toen optrad na de oorlog weer plaatsen zouden moeten worden waar de liefde overwint.

Het was in 1965 toen de 19-jarige Maria Farandouri de liederen voor het eerst zong. De indrukwekkende cyclus werd met groot succes gezongen in uitverkochte stadions in Griekenland. Het tweede lied uit de cyclus, Adonis, is door de tijd heen het tweede volkslied van Griekenland geworden.

De Mauthausencyclus is in veel talen gezongen, onder andere in het Hebreeuws, Engels, Frans, Duits en Nederlands. In 1967 heeft Liesbeth List de liederen met groot succes vertolkt in een bewerking van Lennert Nijgh. Nog ieder jaar zingt zij de Mauthausen bij de herdenkingen op 4 mei.

Met de indrukwekkende uitvoering van Douwe Heeringa is de Mauthausencyclus nu ook in het Fries te horen. Baukje Wytsma zorgde voor de vertaling en pianist Wietse Marra maakte de arrangementen. De Mauthausencyclus, gezongen door Douwe Heeringa, wordt op cd uitgebracht.

Het concert op 4 mei begint om 21.00 uur.

Kaarten à ¤ 7,50 zijn vanaf 20.15 uur te verkrijgen biij De Grote Kerk.