Gemeente Lisse

gevallenen
lees voor

Lisse herdenkt gevallenen

Verzetsmonument hoek Heereweg/Oranjelaan

Op zondag 4 mei is de Nationale Herdenking. In Nederland worden dan alle burgers en militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen en zij die door oorlogshandelingen of terreur om het leven zijn gekomen. Het thema is dit jaar 'Vrijheid en Solidariteit'. De Werkgroep Nationale Herdenking 4 mei Lisse organiseert twee bijeenkomsten en nodigt u uit om, met uw kinderen, deel te nemen aan de Nationale Herdenking.

Algemene Herdenkingsbijeenkomst

Tussen 18.30 en 19.30 uur is er een algemene herdenkingsbijeenkomst in de aula van het Fioretticollege, locatie Sportlaan. Sprekers tijdens de bijeenkomst zijn burgemeester Langelaar, ds. Van Veen en mevrouw Schoenmaker, die in de oorlogsjaren als Joods kind moest onderduiken. Leerlingen van basisschool De Klarinet lezen gedichten voor. Aansluitend worden alle aanwezigen uitgenodigd voor deelname aan een stille tocht naar het bevrijdingsbeeld op de hoek Heereweg/Oranjelaan.

Nationale Herdenking

Het harmonieorkest Da Capo speelt van 19.45 tot 19.57 uur koraalmuziek bij het bevrijdingsbeeld op de hoek Heereweg/Oranjelaan. Na het blazen van de 'Last Post' volgen twee minuten stilte. Vervolgens lezen leerlingen van de r.k. basisschool De Klarinet gedichten voor. Deze school heeft een aantal jaren geleden het monument geadopteerd. Een aantal organisaties en instanties legt samen met leden van Scoutinggroep Lisser Kaninefaten kransen en bloemstukken bij het monument. Tot slot volgt een bloemengroet namens de leerlingen van alle basisscholen waarbij iedereen zich kan aansluiten.

Richtlijnen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor deze handelingen de volgende richtlijnen vastgesteld:

* Van 's avonds 18.00 uur tot zonsondergang hangen de vlaggen van alle openbare gebouwen halfstok. Bij zonsondergang moeten alle vlaggen worden ingehaald. Particulieren worden verzocht deze gedragslijn te volgen.

* Van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken.

* Van 20.00 tot 20.02 uur wordt op de herdenkingsplaats volkomen stilte in acht genomen. U wordt verzocht deze stilte te eerbiedigen. Tijdens deze twee minuten stilte brandt de openbare verlichting.

Tussen 18.00 en 21.00 uur mogen geen openbare vermakelijkheden plaatsvinden. Van onder andere horeca-inrichtingen moet de buitenverlichting worden gedoofd en er mag geen andere muziek te horen zijn dan die van de officiële Nederlandse radioprogramma's.

Laatst gewijzigd op: 28-4-2008 13:10