Gemeente Schouwen-Duiveland


oorlogsslachtoffers met kranslegging in Renesse, Bruinisse en Zierikzee

Schouwen-Duiveland herdenkt oorlogsslachtoffers met kranslegging in Renesse, Bruinisse en Zierikzee

Publicatiedatum: 28 april 2008
Datum laatst gewijzigd: 28 april 2008


- PERSBERICHT -

Datum

maandag 28 april 2008

N. Dorst, representatiemedewerker
Tel. 0111 452 168

Zondag 4 mei herdenkt Nederland diegenen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld zijn omgekomen of die bij het uitoefenen van een vredesmissie om het leven zijn gekomen. Op Schouwen-Duiveland gebeurt dit met een centrale herdenking in Renesse. Daarnaast worden ook in Bruinisse en Zierikzee kransen gelegd. In Zierikzee gebeurt dit 's middags (vanaf 16.00 uur). De andere kransleggingen zijn 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur..

Renesse. De centrale kranslegging is in Renesse. Tijdens een korte samenkomst (19.00-19.40 uur) in het dorpshuis zijn er toespraken door P. Stal, directeur van basisschool 't Staepel 'of, burgemeester J.J.P.M. Asselbergs en een voordracht van L. Brink namens gevallen militairen. Ook zijn er enkele voordrachten door leerlingen uit de groepen 7 en 8. Rond 19.40 uur vertrekt het gezelschap vanuit het dorpshuis naar het verzetsmonument aan de Oude Moolweg. Dit monument is geadopteerd door basisschool 't Staepel 'of. Leden van muziekvereniging Luctor et Emergo vertolken hier koraalmuziek. Daarna volgt de kranslegging door het gemeentebestuur, leden van het Voormalig verzet en leden van de Vereniging Oud-militairen Indiëgangers in Zeeland en het insteken van bloemen door leerlingen van 't Staepel'of. Na het blazen van de Last Post en twee minuten stilte (20.00 uur) worden twee coupletten (vers 1 en 6) van het Wilhelmus gespeeld en volgt een rondgang langs de graven van de 'tien van Renesse'. Na afloop is er vanaf 20.15 uur nog een informeel samenzijn in het dorpshuis.

Zierikzee. Centraal staat de kranslegging bij het Joods monument aan de Grachtweg. Dit gedenkteken is geadopteerd door de J.L. de Jongeschool. Leerlingen, ouders en belangstellenden vertrekken om 16.00 uur vanaf het schoolgebouw in 't Vrije, richting Grachtweg. De tocht wordt begeleid door de drumband van Kunst en Eer. Omstreeks 16.15 uur arriveert de stoet bij het monument, waar Kunst en Eer koraalmuziek speelt. Daarna worden bij het monument kransen/ bloemen gelegd door wethouder W.G. Renden, leerlingen van de school en anderen. Vervolgens dragen enkele basisschoolleerlingen uit de bovenbouw een gedicht voor. Daarna houdt wethouder Renden een korte toespraak. Na het spelen van de Last Post door Kunst en Eer en het in acht nemen van een minuut stilte wordt de plechtigheid omstreeks 16.35 uur afgesloten met het spelen van twee coupletten (1 en 6) van het Wilhelmus.

Bruinisse. De herdenking begint om 19.30 uur in de hal van 't Durps'uus. Om 19.35 uur vertrekt de stoet vanuit het dorpshuis richting begraafplaats, waar het raadslid W.W. Jumelet namens het gemeentebestuur het woord voert en een krans legt. Leerlingen van de Meerpaal en Op Dreef leggen vervolgens een graftak en dragen gedichten voor. Na het blazen van de Last Post volgen twee minuten stilte. De plechtigheid wordt afgesloten met het spelen van de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus, daarna is er (vanaf 20.10 uur) nog gelegenheid voor een kort samenzijn in het dorpshuis.