Gemeente Veere


Programma 4 mei herdenkingen in Veere

DOMBURG

Organisatie: de Werkgroep 4 mei herdenking Domburg en Protestantse Kerkgemeenschap Domburg.

Herdenkingsdienst waarin ruimte is voor zang, meditatie en gebed. Wethouder J. Bostelaar zal namens de gemeente Veere een korte meditatie houden tijdens de dienst. De Last Post wordt geblazen en twee minuten stilte worden in acht genomen. De dienst begint om 19.30 uur en vindt plaats in het kerkgebouw van de Protestantse Kerkgemeenschap Domburg aan de Markt.

GAPINGE

Organisatie: Christelijke Oranjevereniging Gapinge

Om 19.40 uur verzamelen bij verenigingsgebouw De Spil. Van daaruit is er een stille tocht naar de begraafplaats. Op de begraafplaats volgt om 19.50 uur een toespraak door gemeenteraadslid T. Sinke namens de gemeente Veere en aansluitend een declamatie door de organisatie. Om 19.58 uur wordt de Last Post geblazen, twee minuten stilte in acht genomen en aansluitend wordt het Wilhelmus gezongen. Er worden bloemen gelegd bij het monument door vertegenwoordigers van verenigingen, scholen, kerken en particulieren en dhr. Sinke.

OOSTKAPELLE

Organisatie: het 4 mei comité van de Oranjevereniging Oostkapelle

Herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk. Aanvang 19.00 uur met muziek van muziekvereniging Cresendo. Om 19.30 uur welkomstwoord door comitélid Gerdien Janse en aansluitend zingen van het Zeeuws volkslied. Dan volgt een inleiding door wethouder W.J. van Tatenhove namens de gemeente Veere, koraalmuziek, voorlezen van een memorandum en invulling door kinderen van de Knotwilg. Na de koraalmuziek, wordt om 19.58 uur de Last Post gespeeld. Twee minuten stilte wordt afgesloten met het zingen van het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus. Buiten is gelegenheid tot het leggen van bloemen en de herdenking wordt afgesloten met een slotwoord door comitélid Noor Maclean.

SEROOSKERKE

Organisatie: het comité dodenherdenking

Om 19.25 uur verzamelen bij het monument op het plein bij de Johanneskerk. Herdenking met bloemenceremonieel door kinderen van basisschool de Wegwijzer. Kranslegging bij het monument en aansluitend stille tocht naar de begraafplaats onder het luiden van de klok. Toespraak door gemeenteraadslid Mw. K.W.F. Wouters-Kleinepier namens de gemeente Veere en aansluitend een declamatie door de organisatie. De Last Post wordt geblazen, 2 minuten stilte en zingen van het Wilhelmus. Er worden o.a. bloemen gelegd door de organisatie en Mw. Wouters-Kleinepier

VEERE
Organisatie: Oranjevereniging Veere i.s.m. de Veerse Scholen en de Protestantse Gemeente in Veere

Aanvang 19.00 uur. Vesperdienst met zang en muziek in de Kleine Kerk aan de Kapellestraat inVeere. Om 19.25 uur verzamelen de kinderen van de twee basisscholen en andere belangstellenden zich in stilte bij het vredesmonument in de tuin de Grote Kerk. 19.30 uur aanvang stille tocht naar het oorlogsmonument op de oude begraafplaats van Zanddijk. 19.45 uur, toespraak door een vertegenwoordiger van War Child en het noemen van de namen door de Oranjevereniging. De Last Post wordt geblazen. Twee minuten stilte wordt afgesloten met het zingen van het
1e en 6e couplet van het Wilhelmus. Aansluitend een toespraak door burgemeester R.J. van der Zwaag namens de gemeente Veere en een gedicht door de kinderen van de basisschool. Daarna kranslegging door de burgemeester en andere aanwezigen.

VROUWENPOLDER

Organisatie: de Christelijke Oranjevereniging Vrouwenpolder

19.00 uur, herdenkingsbijeenkomst in de PKN kerk aan de Fort den Haakweg 1 met een welkomstwoord door P. Corbijn en verschillende liederen en voordrachten. 19.40 uur vertrek vanaf de kerk naar de begraafplaats. Om 19.50 uur op de begraafplaats aan de Zoekweg een proclamatie door gemeenteraadslid P. Overmeen namens de gemeente Veere en herdenkingswoorden door Ds. H. de Ruijter en Ds. D. Griffioen. De Last Post wordt gespeeld, twee minuten stilte. Kranslegging door dhr. Overmeen, schoolkinderen en andere aanwezigen. Tot slot zingen van het Wilhelmus het 1e en 6e couplet en aansluitend een samenkomst in De Ontmoeting met koffie en thee om 20.15 uur.