Provincie Zuid-Holland

5 mei vieren we onze vrijheid 29-04-2008

Minister-president Balkenende, Wim van de Donk, commissaris van de koningin Jan Franssen, burgemeester Ivo Opstelten, maar ook dj Ferry Corsten, VanVelzen en Pete Philly & Perquisite. Zij en vele anderen leveren dit jaar een bijdrage aan de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Onder het motto Vrijheid maak je met elkaar viert heel Nederland uitbundig de vrijheid. De Nationale Viering van de Bevrijding start dit jaar in de provincie Zuid-Holland.

Activiteiten op Bevrijdingsdag in Zuid-Holland

4 mei 2008

Bevrijdingsvuur wordt ontstoken en verspreid vanuit Wageningen, 22.00
- 0.30 uur
Het bevrijdingsvuur wordt traditioneel ontstoken in Wageningen waar het Nederlandse bevrijdingsvuur eeuwig brandt. De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, neemt dit jaar even na middernacht het vuur in Wageningen in ontvangst. Hij geeft het vuur door aan fietsers uit de diverse gemeenten uit Zuid-Holland. Deze fietsers brengen het vuur in de nacht van 4 op 5 mei van Wageningen naar Rotterdam.

5 mei 2008


* Nachtelijke fietstocht van Wageningen naar Rotterdam, 00.30 - 06.30 uur


* De fietsers komen aan bij de Kuip in Rotterdam, 06.30 uur. Na een gezamenlijk ontbijt in de Kuip wordt het Bevrijdingsvuur door 77 boten - namens de 77 Zuid-Hollandse gemeenten - met 77 fakkeldragers naar de Cruise Terminal op de Kop van Zuid gevaren. Het vuur van gemeente Lansingerland, dat door burgemeester Van Vliet persoonlijk in Wageningen wordt opgehaald, wordt van Wageningen via Rotterdam naar Lansingerland met TV-camera's gevolgd. Dit als een voorbeeld hoe het bevrijdingsvuur in de toekomst in alle gemeenten van Nederland ontstoken kan worden.


* 77 boten leggen aan bij de kade van Cruise Terminal Rotterdam, 09.45 uur
De minister-president heet de boten met daarop het Bevrijdingsvuur vanaf de kade welkom. Op de kade neemt de minister-president het vuur van Rotterdam in ontvangst. Het vuur wordt vervolgens door de fietsploegen naar de diverse gemeenten gebracht, om daar exact om 13.00 uur in zoveel mogelijk Zuid-Hollandse gemeenten tegelijk het Bevrijdingsvuur te ontsteken!


* Officieel programma Cruise Terminal Rotterdam, 10.30 uur - 11.50 uur Het programma voor 600 genodigden is een mengeling van lezingen, (film)presentaties en theater-, dans- en muziekoptredens. Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), houdt dit jaar de traditionele 5 meilezing. De lezing, getiteld De bedoeling van bevrijding, staat in het teken van het jaarthema `Solidariteit: de ruggengraat van vrijheid'. Van de Donk heeft ter voorbereiding op zijn lezing gesproken met studenten van de Universiteit Leiden. Studenten van Codarts en het jeugdtheater Hofplein treden op. De aankleding van de Cruise Terminal wordt verzorgd door studenten van de Willem de Kooning Academie.


* Met de boot naar het festivalterrein, 12.00 uur - 12.50 uur Als het officiële gedeelte is afgelopen gaan de genodigden aan boord van twee boten van de Spido voor de lunch. De minister-president blijft nog in de Cruise Terminal om hier de provinciale projecten, georganiseerd in het kader van vrijheid, te bekijken. Rond 12.30 uur gaat de groep speciale genodigden waaronder de minister-president aan boord van de 'James Cook' en vaart geflankeerd door boot 'de Hudson' naar de overkant van de Maas. Op de 'James Cook' dansen en spelen dansers en muzikanten van het World Music and Dance Center en Music Matters. Terwijl op de 'Hudson' honderden jongeren de SolidariDans dansen.


* Spectaculaire ontsteking Bevrijdingsvuur Erasmusbrug Rotterdam door de minister-president, 13.00 uur
Zoals alle voorgaande jaren zal de minister-president ook dit jaar om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur ontsteken. Dit jaar zal het vuur op spectaculaire wijze ontstoken worden op de Erasmusbrug. Een krachtig symbool. Deze symboliek krijgt op hetzelfde moment in alle gemeenten van de startprovincie een betekenis. Een nieuwe landelijke traditie van het ontsteken van het bevrijdingsvuur om 13.00 uur van alle gemeenten in Nederland wordt hiermee ingezet. De landelijke ontsteking is het sein dat alle bevrijdingsfeesten in Nederland kunnen beginnen. Vlak voor de ontsteking zal de Rotterdamse Jeroen Naaktgeboren een speciaal geschreven gedicht ten gehore brengen. Bovendien zal het Operakoor uit Rotterdam het lied van Thé Lau ten gehore brengen.


* Bevrijdingsfestivals van start, 13.00 - 23.00 uur Het Willemsplein - aan de voet van de Erasmusbrug - vormt ook dit jaar dé locatie voor het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Het zal dit jaar
- vanwege de Start Nationale Viering van de Bevrijding - een extra (Zuid-Hollandse) dimensie krijgen, met onder andere een apart provinciaal podium.
Ferry Corsten, VanVelzen en Pete Philly & Perquisite zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid in 2008. Zij zijn benoemd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en maken op bevrijdingsdag een helikoptertour door Nederland langs alle Bevrijdingsfestivals. Daarbij laten ze ook hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid horen. Maar het festival biedt veel meer dan alleen muziek, er is ook volop ruimte voor debat. De heer Balkenende bezoekt na 13.00 uur een aantal activiteiten op het Plein van de Vrijheid, waar Amnesty International, Cordaid Mensen in Nood, VluchtelingenWerk en War Child allerlei activiteiten rond vrijheid, mensenrechten en democratie organiseren.

Start Nationale Viering van de Bevrijding
Elk jaar organiseert een andere provincie de Start Nationale Viering van de Bevrijding, in 2008 is dat de provincie Zuid-Holland. In deze provincie wordt dit jaar extra aandacht besteed aan 5 mei. Het programma op de ochtend van 5 mei 2008 wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en Stichting Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Kijk voor meer informatie op
www.bevrijdingsdagzuid-holland.nl of www.4en5mei.nl.

Bron: afdeling Kabinet 070 - 441 81 20