Ministerie van Defensie

02-05-2008 18:29

KRIJGSMACHT AANWEZIG BIJ HERDENKINGEN

Defensie levert dit jaar als altijd een bijdrage aan de Dodenherdenkingen op 4 mei. Hierbij een overzicht van de plaatsen waar de krijgsmacht aanwezig is en de activiteiten waarbij deze een inbreng heeft.

Amsterdam
Zoals gebruikelijk leggen militaire autoriteiten namens de Nederlandse strijdkrachten een krans tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.

Den Haag
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop spreekt tijdens de 4 mei herdenking in perscentrum Nieuwspoort.

Soesterberg
Op de vliegbasis Soesterberg worden de tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen van de militaire luchtvaart en de oorlogsslachtoffers uit het dorp Soesterberg herdacht. De Commandant der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal vlieger J.H. de Jong, is aanwezig. Naast de traditionele kranslegging vliegen vier F-16 jachtvliegtuigen een Missing Man-formatie. Daarbij verlaat een toestel de rij, als symbool voor de gevallenen. Ter afsluiting van de plechtigheid vindt een defilé langs het monument plaats.

Rhenen
Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries en vertegenwoordigers van landmacht en marechaussee zijn aanwezig bij de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. De plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten, generaal-majoor M.P. van den Broek, treedt als gastheer op. Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf. De Charlie-compagnie van 11 Infanteriebataljon Garde Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen verzorgt de erewacht. Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens en de Christelijke Gemengde Zangvereniging âEben Haëzerâ uit Rhenen verzorgen de muzikale ondersteuning bij deze herdenking.

Overige herdenkingen
Verschillende marinevertegenwoordigers zijn aanwezig bij herdenkingen in Amsterdam, Rotterdam, Jakarta en Willemstad. De marine herdenkt de gevallenen ter zee in Den Helder. Hierbij zijn ook vertegenwoordigers van de marechaussee present.
De landmacht en het Korps Nationale Reserve zijn bij meer dan veertig herdenkingen vertegenwoordigd. Daaronder die in Rotterdam, Leiden, Utrecht, Wezep, Arnhem, Harderwijk, Ermelo, Harskamp en Assen. Diverse luchtmachtvertegenwoordigers geven acte de présence bij herdenkingen in Leeuwarden, Huizum, Kornwerderzand, Apeldoorn, Gemert, Venray, Makkum, Gilze-Rijen, Odiliapeel, Mill, Uden, Waalre, Woensel, Steenbergen en Woensdrecht.
Afgevaardigden van de marechaussee wonen herdenkingen bij in Amsterdam, Soesterberg, Den Helder en Den Haag.