Krijgsmacht aanwezig bij herdenkingen

Defensie levert ook dit jaar weer een bijdrage aan de herdenkingen op 4 mei. Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten waar de krijgsmacht bij betrokken is.

4 mei Nationale Herdenking op de Dam
Zoals gebruikelijk wordt door militaire autoriteiten namens de Nederlandse strijdkrachten een krans gelegd tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.

4 mei Herdenking Nieuwspoort
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop spreekt tijdens de 4 mei herdenking in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

4 mei Herdenking op vliegbasis Soesterberg
Op vliegbasis Soesterberg worden de tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen van de militaire luchtvaart en de oorlogsslachtoffers uit het dorp Soesterberg herdacht. De Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal vlieger J.H. de Jong is aanwezig op vliegbasis Soesterberg. Naast de traditionele kranslegging vliegen vier F-16 jachtvliegtuigen een 'Missing Man' -formatie (een formatie van F-16's waarbij één van de F-16's de formatie verlaat als symbool voor de gevallenen). Ter afsluiting van de plechtigheid vindt een defilé plaats langs het monument.

4 mei Herdenking Grebbeberg
De staatssecretaris en vertegenwoordigers van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marechaussee zijn aanwezig bij de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. Plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor M.P. van den Broek, treedt op als gastheer bij deze herdenking. Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf. Het Charlie-compagnie van 11 infanteriebataljon Garde Grenadiers en Jagers afkomstig uit Schaarsbergen verzorgt de erewacht. De muzikale ondersteuning tijdens deze herdenking wordt verzorgd door het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht en de Christelijke Gemengde Zangvereniging 'Eben Haëzer' uit Rhenen.

4 mei Overige herdenkingen
Verschillende marinevertegenwoordigers zijn aanwezig bij herdenkingen in Amsterdam, Rotterdam, Jakarta en Willemstad. De Koninklijke Marine herdenkt de gevallenen ter zee in Den Helder. Hierbij zijn ook vertegenwoordigers van de marechaussee aanwezig.

De Koninklijke Landmacht en de Korps Nationale Reserve zijn in meer dan 40 herdenkingen vertegenwoordigd, waaronder Rotterdam, Leiden, Utrecht, Wezep, Arnhem, Harderwijk, Ermelo, Harskamp en Assen.

Diverse luchtmachtvertegenwoordigers zijn aanwezig bij herdenkingen in Leeuwarden, Huizum, Kornwerderzand, Apeldoorn, Gemert, Venray, Makkum, Gilze-Rijen, Odiliapeel, Mill, Uden, Waalre, Woensel, Steenbergen en Woensdrecht.

De marechausseevertegenwoordigers zijn aanwezig bij herdenkingen in Amsterdam, Soesterberg, Den Helder en Den Haag.

Noot voor redacties (