Politie Friesland

Politieberichten van zondag 4 mei

Fryslân, 04-05-2008 o Politieberichten van zaterdag 3 mei 11.00 uur t/m zondag 4 mei 11.00 uur.

Boksum: politie onderzoekt diefstal tractor

De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Ford 4000 tractor. De 53-jarige eigenaar uit Engelum had de tractor vrijdagmiddag geparkeerd op het Blessumerpaed. Het landbouwvoertuig stond zonder brandstof. Men heeft vermoedelijk brandstof in de tank gedaan om vervolgens de tractor te kunnen stelen. Eén van de drie cilinders van de tractor is kapot. Hierdoor ontstaat veel rookontwikkeling als de motor is ingeschakeld. De politie verzoekt eventuele getuigen van de diefstal contact op te nemen met 0900 8844.

Makkum: politie onderzoekt inbraak en vernielingen in clubgebouw

De politie onderzoekt een inbraak en vernielingen in een clubgebouw aan de Klipperstraat. Tussen woensdagochtend en zaterdagochtend kwam men binnen na het forceren van een aantal ruiten. In het gebouw werd een brandblusser leeggespoten en aantal koffiepotten en tl-lampen vernield. Tevens werden er met spuitbussen teksten op het clubgebouw gespoten. Namens de gedupeerde vereniging deed een 45-jarige inwoner van Makkum aangifte.

Nes - Ameland: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

De politie heeft zaterdagmiddag op de Rijksveerdam het rijbewijs van een 38-jarige motorrijder uit Nes ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 127 kilometer per uur, terwijl op deze weg 60 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: automobiliste aangehouden na negeren stopteken

De politie heeft zaterdagmiddag na een achtervolging op de Straatweg een 46-jarige automobiliste uit Lemmer aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de vrouw geen autogordel droeg. Hierop kreeg ze een stopteken. De vrouw weigerde echter te stoppen en ging er met hoge snelheid vandoor. Na een achtervolging kon de automobiliste worden klemgereden in de Straatweg. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Naast een proces-verbaal werd ook haar rijbewijs ingevorderd. De vrouw reed namelijk met 82 kilometer per uur door een 30-kilometerzone.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling

De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder had een 20-jarige stadsgenoot geslagen. Omdat de politie beschikte over een goed signalement kon de verdachte snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Buren Ameland: man schrikt wakker van insluipers

De politie onderzoekt de diefstal uit een kampeerboerderij aan de Tiemen Boelensweg. Omstreeks 02.00 uur werd een 18-jarige inwoner van Deventer wakker door lawaai. Hij dacht dat zijn teamgenoten terugkwamen van een avondje stappen op het eiland. De man hoorde echter mensen in het Duits met elkaar praten. Plotseling ging het licht in de slaapzaal aan. De 18-jarige zag dat een onbekende man een mobiele telefoon, twee I-Podboxen en toiletartikelen pakte. De insluipers verlieten vervolgens snel de boerderij. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Ondanks een zoektocht werden de insluipers niet meer aangetroffen.

Ysbrechtum: inbraak in woning

De politie onderzoekt een inbraak in een woning Doarpshusleane. Men kon in de nacht van zaterdag op zondag binnen komen door een niet afgesloten deur. Uit de woning werden een digitale camera, een laptop, een handtas en een fiets weggenomen. De bewoner doet in de loop van zondag aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Joure: stappers keren zich tegen politie

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Midstraat een charge moeten uitvoeren om de rust te doen weer keren. Bij het verlaten van een horecagelegenheid kregen twee groepen jongeren ruzie. Een aantal surveillerende agenten probeerde beide groepen te scheiden. Hierbij keerden de twee groepen zich tegen de politie. Nadat er versterking was gearriveerd werd besloten om de groep van zon 40 personen te verwijderen uit de Midstraat. Twaalf agenten formeerden een linie, waarna er een charge volgde. Hierbij werd gebruik gemaakt van de wapenstok en er werden tevens twee politiehonden ingezet. Na de charge keerde de rust weer terug. Er werd nog wel een 16-jarige inwoner van Joure aangehouden. Onder het toeziend van oog van zon tien agenten mishandelde hij een 19-jarige plaatsgenoot. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werden er onder andere zaterdagnacht in Dearsum 50 bestuurders gecontroleerd. Ook op andere plaatsen in de provincie werd gecontroleerd. Dit alles resulteerde in negen processen-verbaal en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zaterdagavond, 19.55 uur, Hoopstede in Heerenveen, een 29-jarige bestuurder van een personenauto uit Azerbaijan, 480 ug/l. De bestuurder raakte tijdens het parkeren een andere auto. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek na onderzoek dat de verdachte niet beschikte over een geldig rijbewijs en dat hij ongewenst vreemdeling was. De 29-jarige werd daarom overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Zondagochtend, 01.25 uur, E.M. Beimastrjitte in Eastermar, een 19-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Warten, 775 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij zonder verlichting reed.

Zondagochtend, 03.50 uur, Rijksstraatweg in Tytsjerk, een 64-jarige bestuurder van een personenauto uit Wjelsryp, 720 ug/l. De bestuurder viel op omdat de verlichting van zijn aanhangwagen niet goed werkte.