Nieuwe stedelijke herdenking in Dordrecht wil 4 mei breder laten leven


Inzet om psalm 43 overal te laten klinken

DORDRECHT, 20080425 -- De stedelijke herdenking in de Dordrechtse Wilhelminakerk (Blekersdijk 41) is zondagmiddag 4 mei een nieuw moment van bezinning. ,,Ons uitgangspunt is om de dodenherdenking breder te laten leven. Daarom zijn we ook vanuit Dordrecht een aktie begonnen om overal op 4 mei psalm 43 te laten klinken", zo zegt de voorzitter van de organisatie, Hans Berrevoets. Burgemeester R.J.G. Bandell van Dordrecht zal de nieuwe herdenking openen.

Nu in 2008 de vierde mei weer eens op een zondag valt, zijn er meer mogelijkheden in tijd om mensen te betrekken bij nieuwe vormen van bezinning om de dodenherdenking toekomstbestendig te maken. ,,Juist op deze dag van bezinning vraag je aandacht voor vrijheid, mensenrechten en solidariteit: Dordrecht is een veelkleurige wereldstad. Toen en nu komen mensen overal op de wereld voor menselijke waardigheid op. Helaas is dat nog steeds hard nodig", aldus voorzitter Berrevoets.

De gemeente Dordrecht, het museum 40-45 en de stichting Dordtissimo maken het mogelijk dat een orkest, twee solisten, een koor van meer dan tachtig stemmen en dirigent/dominee Ries van der Zouwen muzikaal medewerking verlenen aan de herdenking. Een deel van het programma rond een Bachcantate en psalm 43 is in de ochtend onderdeel vanaf 10 uur van een bijzondere 4 mei kerkdienst in de Wilhelminakerk.

Volgens voorzitter Hans Berrevoets wordt Bach alom gewaardeerd en daarom leent het zich ook voor een herdenkingsprogramma. ,,De Wilhelminakerk is historisch gezien de logische plek voor een herdenking. Aan verzetsverhalen rond de Wilhelminakerk zijn zelfs landelijk bekende namen als Leendert Keesmaat (Geus) en Aart Alblas (geheim agent) verbonden."

De Dordtse herdenking heeft landelijk ook bekendheid gekregen en een plaats gekregen op de website van de Nationale Raad van Kerken en op de website van het Nationaal comit? 4 en 5 mei. Dat komt vooral door de aandacht voor de met de dodenherdenking zo verbonden psalm 43, die hoort bij de eerste Nederlandse verzetsgroep de Geuzen. In Vlaardingen heeft de psalm een plek in de jaarlijkse Geuzenherdenking. Een afvaardiging van het bestuur van de stichting Geuzenverzet zal op zondag 4 mei ook de Dordtse brede herdenking bijwonen. De psalm heeft na de Bachcantate een bijzondere plaats.

Verder zal de voorzitter van het Oranjedagcomit?, Henk Bax, het gedicht De achttien Dooden van Jan Campert voordragen: Dordtenaar Leendert Keesmaat was ??n van de achttien. Hij werd onlangs op zijn geboortedag (20 april) nog herdacht bij zijn eregraf op de Essenhof. Op de herdenking is voor de uitvoering van de Bachcantate ruimte gemaakt voor een presentatie in woord en beeld over de jaren 40-45 in Dordrecht. Dit is voorbereid door de historici Kees Weltevrede en Jens van der Vorm met medewerking van fotograaf Cees Schilthuizen. Vera Schop (18) en haar opa en veteraan Piet van Huizen (78) zullen samen het veteranengedicht voordragen. Juist nu door uitzendingen van militairen naar alle windstreken van de wereld is het gedicht actueel. Een aantal organisaties, zoals het Rwandacomit?, Amnesty, museum 40-45, Titus Brandsma kapel Dordrecht, www.Dordtopenstad.nl en het Nederland-Israelgenootschap, zal zich de gehele dag in de kerk presenteren.

De organisatie hoopt mensen ook met de herdenking te stimuleren om de inter-religieuze herdenking om 19 uur in de aula van het gymnasium aan het Dordtse Oranjepark te bezoeken en daarna deel te nemen aan de plechtigheid rond 20 uur bij het herdenkingsmonument op het Sumatraplein bij te wonen. Juist om 4 mei een dag van bezinning te laten zijn, wordt de herdenking in de Wilhelminakerk afgesloten met het eerste deel van Gloria van de componist Antonio Vivaldi, want 4 mei als dag van herdenking en 5 mei als bevrijdingsdag horen bij elkaar. De toegang tot de nieuwe herdenking is gratis. Alle informatie op www.dewilhelminakerk.nl





Ingezonden persbericht